Черноморските кметове поискаха мораториум върху строителството в цялата страна

Кметовете по Южното Черноморие се обединиха срещу налагането на мораториум върху всички сделки и строителни дейности по крайбрежните плажни ивици. Според Панайот Рейзи, кмет на Созопол, Иван Алексиев, кмет на Поморие, Георги Лапчев, кмет на Царево и Димитър Германов, кмет на Приморско, тази идея е: “чист политически популизъм на БСП, който цели да разедини българските граждани”. Предложението за мораториум е било внесено в Народното събрание, като се очаква то да бъде разгледано още тази седмица. Кметовете поискаха от народните представили от ГЕРБ да отхвърлят предложените или да напуснат залата, когато решението трябва да бъде взето, предаде BurgasNews.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГрадоначалниците поясниха, че точно по време на управлението на Тройната коалиция е било извършено презастрояване на Черноморието , а множество терени на брега на морето са станали обект на “заменки”. Кметът на Созопол допълни, че приемането на Закон за Черноморското крайбрежие е бил много важен, защото засяга много важни проекти. Според него има много ясни параметри в законите, така че сега не може да се говори за презастрояване или екологични катастрофи. Рейзи поясни, че действията на кметовете не са по политическа линия, защото дори това да е било внесено от ГЕРБ, те отново са щели да са против. “Законът за Черноморското крайбрежие е вече приет и той има баланс, който ще бъде оценен в времето”, допълни той.

Думите му бяха подкрепени и от Иван Алексиев, кмет на Поморие, които допълни, че БСП противопоставя хората от вътрешността на страната, срещу тези по Черноморието. “Този мораторуим трябва да бъде въведен за цялата страна, а не само за Черноморските общини. Така поне ще стане ясно, че всички общини са равни пред закона. Отново сме най-дискриминирани и най-лошите общини в страната, като така се мъчат да ни изкарат пред гражданите на България”, заяви той.

Кметът на Царево Георги Лапчев сподели, че кметовете на са глупави и нямат интерес да унищожават природата и да презастрояват. Според него истинските природозащитници в България са те, защото целят да има зелени площи, чиста природа и ниско застояване. “Хората които излизат по площадите грешат, защото не те, а ние искаме да запазим Черноморието. Този мораториум е абсолютна глупост и цели противопоставянето на еколозите и кметовете. Регионите трябва да бъдат развивани правилно, като ние правим правилните стъпки. Възмутен съм от популизма на този некадърно направен документ”, заяви той. Според кметовете Народното събрание трябва да бъде разпуснато възможно най-бързо. Те поясниха, че щом министерски кабинет е разпуснат, то е нормално и НС да го последва.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКметът на Поморие цитира и изявление на БСП функционер пред руски, от което става ясно, че ако социалистите се върнат на власт, ще стартират отново проекта “АЕЦ Белене” и проекта за изграждане на петролопровода “Бургас-Александрополис”. “От БСП забравиха, че не те направиха първия демократичен референдум в страната, а хората в Бургас, Созопол и Поморие. Преди 4 години цялото Черноморие въстана срещу този проект”, каза кметът на Поморие. Алексиев се закани, че ако “Бургас-Александрополис” бъде възстановен, той ще бъде първи, които ще поведе хората срещу проекта, както и срещу правителството, което направи подобна стъпка. “От БСП искат да замразят строителството по Черноморието, но са готови да възстановят “Бургас-Александрополис”. Това е чиста манипулация на хората  не трябва да допуснат това, поясни”, той.

“Ние не приканваме хората да излизат на стачки и палатки пред Народното събрание. Ако петролопроводът бъде върнат тогава няма да затворим 1 кръстовище в София, а 10. Няма да пристигнем с 5 автобуса, а със 100, защото този проект и престъпен и на хората това трябва да им стане ясно”, завърши кметът на Созопол.

Снимки: BurgasNews