„Алфа рисърч“: ГЕРБ – 21,9%, БСП – 17,4%

Малко преди старта на предизборната кампания електоралната битка между двете основни политически сили остава в полза на доскорошните управляващи – 21.9% ГЕРБ срещу 17.4% БСП, сочи проучване на социологическа агенция „Алфа рисърч”.

Спрямо януарското проучване на Алфа Рисърч, ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4.5%. Най-силен ръст бележи “Атака” – от 1.9% на 5.5%. ДПС запазва в общи линии позициите си (4.8%). Тенденцията обаче е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009г. “Движение България на гражданите” също губи привърженици (от 5.6% на 3.9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание.

Две политически сили – “ДСБ-Единство” (1.8%) и НФСБ (1.6%) на създателя на СКАТ Валери Симеонов са с най-голям потенциал да атакуват 4%-та бариера, особено при по-ниска избирателна активност. Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект. 28% все още не са решили дали и за кого да гласуват, а това може да предизвика редица изненади по време на кампанията.

Въпреки утихването на протестите в страната и появилите се разцепления в редиците на гражданските движения, българското общество запазва значим протестен потенциал. 55% от анкетираните одобряват изцяло “гласа на улицата”, 38% – частично, сочи изследване на социологическа агенция „Алфа рисърч”.

36% декларират готовност да излязат на протест. Внушително мнозинство от 92% застава зад искания с икономическа насоченост. Много по-нисък (20%) е делът на онези, които подкрепят разнопосочните политически искания. Респективно, протестни партии, които поставиха в центъра на посланията си икономическите проблеми, отбелязват електорален ръст през последните месеци, за разлика от онези, които заложиха на чисто политически акценти.

Усилията на президента по съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията се оценяват позитивно. Към момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик (32% положителни оценки срещу едва 19% отрицателни), запазвайки позициите си отпреди политическата криза. Разпуснатото 41-во Народно събрание си отива с 9% одобрение и 60% неодобрение за цялостната си дейност. Служебният министър-председател Марин Райков е слабо познат. Мнозинството от хората нямат мнение за дейността му. Сред останалите положителните оценки преобладават в съотношение 2:1 над отрицателните (17%: 9%). За разлика от политиците, на значителна подкрепа са радва новият български патриарх Неофит – 42% от българите имат надежда, че той ще има по-активно отношение към случващото се в страната.

1 коментар

  1. анонимен

    И как ще управляват ГЕРБ с тия проценти!!!
    Ами сега!