Стартираха строително-монтажните дейности на Крайморския парк в Равда

Дадоха старт на строително-монтажните дейности по проект „Крайморски парк с. Равда, озеленяване и паркоустройство“. Първата копка бе направена от кмета на община Несебър Николай Димитров и кмета на с. Равда Андон Бакалов. Гости на събитието бяха Васил Танев, управител на фирма за озеленяване, Лазар Япаджиев – зам. кмет по туризъм и търговия и Стойко Стоянов – секретар на общината.

 

Освен по частта „Озеленяване и паркоустройство“, от община Несебър са изготвили и проекти за водоснабдяване, електроснабдяване, конструктивни проекти и план за безопасност и здраве. Крайморски парк с. Равда е разположен на имот общинска собственост. Разработената територия заема площ от 16 005 кв. м. Паркът се намира непосредствено до морския бряг с южно изложение. През него преминават няколко алеи, водещи към плажа, които са в окаяно Крайморски парк Равдасъстояние, а настилката почти липсва. Съществуващата растителност е занемарена, поради липсата на отгледни грижи. Необходимо е парковата територия да се рехабилитира, за да изпълнява пълноценно своите функции.

 

В проекта е предвидено изграждането на „Пясъчна ботаническа градина“. Тя е разположена в една от хоризонталните ивици, оформени от терасирането на парка, на площ от 1 423 кв. м. Предвидени са три детски къта. Първият детски кът е комбиниран за деца от две възрастови групи: до 3 години и от 3 до 12 години. Тази площадка е оборудвана със стара реконструирана лодка и дървени секции. Втората площадка е за възрастова група до 3 години. Там са предвидени детски съоръжения и пейки, а в съседство е разположена беседка. Третата площадка се намира в южната част на обекта, в близост до плажа. Ще бъдат изградени и комбинирано детско съоръжение и катерушка – 3D мрежа за катерене. 3D мрежата е уникално детско съоръжение, позволяващо използването му от по-голям брой деца едновременно и многото изходни точки.

 

До входовете и изходите на площадките ще бъдат разположени информационни табели, оцветени с ярки контрастни цветове. Те ще съдържат информация за безопасната експлоатация на площадките за игра, включително за въведените забрани и ограничения на територията им, които ще бъдат означени със символи и знаци.

 

Това е една дългоочаквана рехабилитация на парковата територия за жителите на село Равда, което ще допринесе за по-добрата визия на курортното селище и комфорт на гостите през летния туристически сезон. Стойността на проекта е 399 973,64 без ДДС и е изцяло финансиран от община Несебър.