Какво мислят немските туристи за Поморие?

Студенти от Германия разработиха маркетингова стратегия за развитието на туризма в Община Поморие. По инициатива на 12 младежи от различни страни, обучаващи се по програма на МТМ на Международния Професионален Център, посетиха Поморие и изготвиха план, насочен към чуждестранния и в частност немския пазар, за подобряване на туризма в селските райони със специално изследване на мрежа от възможности в дестинацията.

Преди да дойдат в Поморие, те са направили предварително проучване в Германия. Анкетирани са били 4300 немци за типа ваканция, която са предпочели през 2012 г . Оказало се, че 67 % предпочели да си прекарат лятната ваканция в екскурзии, в комуникации с местните хора и разходки сред природата /селски туризъм/, 22 % предпочели морски туризъм, а 14% от тях- културен туризъм, с посещения на исторически забележителности.

На анкетата, включваща 27 въпроса, отговорили хора от всички възрасти. 23 % от анкетираните са били в България. Онези, които идват в Поморие го правят, защото има плаж, културен туризъм, забавление, поради бизнес, или имат приятели. На въпрос дали биха дошли в Поморие през следващия сезон, отговорилите утвърдително са 19%, от които половината предпочитат селски туризъм.

По отношение имиджа на България, по-позитивно е отношението на хората от източната част на Германия. Харесват им кулинарните/храна, вино/ и културните традиции. В сравнение с останалите черноморски градове Поморие е предпочитано място за балнеология, уелнес и спа услуги, заради местната култура и забележителна природа /Поморийско езеро/, селски туризъм. Харесва им Поморие заради душевната топлота.

Спред студентите, изработили стратегията, визията за Поморие включва на първо място гостоприемството на хората, те са развълнувани от природата /морето/, от възможността за възстановяване /здравен туризъм/, от природните и исторически забележителности. Даден бе примерен маркетингов план за Поморие, със стъпките за реализиране на основната мисия на туризма. Най-интересните предложения са свързани с велотурове около езерото, създаване на винен фестивал, селски и еко туризъм, изрботване на специфично лого, рекламно видео за селските атракции, забавни турове до съседни общини и стратегия за партньорство със съседите по Черноморието в областта на туризма.

5 Отзиви

  1. Свежи,младежки предложения – изпълними,при това!Нищо сложно и нищо трудно!Многобройната общинска администрация и Общинският съвет,да бяха се сетили сами за тези неща,а не да чакат германски младежи да ги учат как се прави туризъм в община Поморие!!!

  2. Липсват предложения и от страна на туроператорите!!!

  3. pomorijskipetychen

    това,което са направили немските студенти-браво на децата,се учи във всяко туристическо учебно заведение-колеж,институт,.За експертите по туризъм,шефовете на Дирекции,кметовете по туризъм и един бог знай там ,които отговарят за този най-важен ресор в общината, това трябва да е азбуката.Това им е работата.За какво ходят по борси?Маркетинг институти,един билюк институти по туризма,съвети по туризма,да не ги изброявам десетилетие опит …..,една баба на улицата,дето дава на курорт, ще ви ги каже същите тези тези неща,може и процентите да улучи.Пък за процентите-имаме такива велики социолози и т.н. .Програмите на общината по туризъм и маркетинговите стратегии какво съдържат? В Бургас нали има институт по туризъм-там го правят същото.Стратегията на общината за развитието на туризма ако не ги съдържа тези неща,кво прайм???????
    Без да омаловажавам
    това,което са направили студентите-моите почитания,още веднъж!БРАВо на децата!Те си се обучават по програма,това им е темата,нека да си го свършат обучението,да се отчетат,да си оформят отговорите,процентите,анализате,изводите и заключенията,мерките и предложенията ,да получат оценка и китап!
    По-важното е другото,ако някой е разбрал какво е другото!

    • много думи, но празни ….. И така ще е докато се информираш от статиите по сайтовете. Защо не дойде да видиш, да слушаш и да коментираш там където му е мястото? Най-малкото щеше да знаеш, че не са деца!

      • pomorijskipetychen

        явно не сте разбрали другото и очевидно сте персонално засегнат