Къде са парите за здраве?

Миналата седмица Българският лекарски съюз (БЛС) сезира главния прокурор Сотир Цацаров за кризата в здравеопазването. Това стана, след като Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да не актуализира бюджета.

Болниците ще получат по-малко пари за следващите месеци, а разликата ще им бъде възстановена от парите за догодина. По този начин се очаква да се избегне опасността пациентите да доплащат за лечението си, дори когато са здравно осигурени.

Парите за здравеопазване не се харчат правилно, категорични бяха в студиото на ТВ7 д-р Мими Виткова, Григор Димитров и д-р Александър Заимов.

Д-р Заимов, председател на БЛС – Софийска колегия, смята, че кризата в здравеопазването по някакъв начин ще се преодолее, но ако не се вземат адекватни мерки, тя ще се повтаря. От години само се кърпят дупки, никой не прави нищо. И така нещата стигнаха до тук, коментира Заимов. Той посочи трите основни проблема в момента: здравният солидарно-осигурителен модел е провален; липсва контрол при изразходването на средствата; липсва каквато и да било комуникация между органите, които са натоварени да решават проблемите и гражданското общество. Имам чувството, че информацията за това къде отиват парите от осигуровки е по-секретна от ЦРУ, каза д-р Заимов. Той бе категоричен, че средствата трябва да бъдат управлявани публично, а не държавно.

Да, пилее се. Да, краде се от системата, бе категорична и д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването (1995-1997 г.), и п остави проблема с финансирането в здравната система у нас като основен. Тя не се съгласи с тезата, че никой не знае къде са парите и отговори: „Парите са във фискалния резерв и са похарчени. Ние сме единствената държава в света, която от здравни вноски финансира редица други неща, а не обратно.”

Няма такова общество, в което един да дава парите, друг да ги харчи, заяви от своя страна Григор Димитров, подчертавайки, че управлението на здравната каса е силно одържавено./КРОСС/