Конституционният съд отмени “вратичките” в закона за Черноморието

Конституционният съд отмени два члена от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които на практика създават вратички за заобикаляне на забраната за строителство върху пясъчни дюни. Текстовете бяха гласувани от предишният парламент с цел да бъдат защитени допълнително уязвимите природни образувания.

За спорните текстове, които бяха гласувани през февруари, алармираха природозащитници, а държавният глава Росев Плевнелиев сезира Конституционния съд с мотива, че с текстовете се уреждат изключения от забраната за строежи на пясъчните дюни. Според президента законът предвижда двойствен стандарт и негарантира равнопоставеност на гражданите и на юридическите лица.

Повод за поправките стана скандалът, известен като “Дюнигейт”, който гръмна в началото на годината, когато премиерът спря намеренията на частен собственик да застрои пясъчни дюни край Несебър, продадени от държавата. Тогава стана ясно, че няколко държавни органа не са се съобразили с изричната забрана за строителство върху дюни – РИОСВ Бургас и община Несебър. Една от установените причини за това нарушение беше, че дюните не фигурират в кадастъра като такива, а по закон регионалното ведомство е трябвало да ги въведе в кадастъра от 2008 г., пише КРОСС