Бургаските депутати от ГЕРБ: Партийният линч в Търговската гимназия на Бургас е недопустим!

ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ПП ГЕРБ-БУРГАС

 

 

Безпрецедентен публичен линч, организиран по партийна линия, се провежда в Търговската гимназия на Бургас.

От началото на мандата на това правителство станахме свидетели на десетки безпринципни уволнения на експерти, които са ръководили държавни структури в продължение на години. Наказателната акция от елитното бургаско училище, обаче, е връх в репресивните действия на управляващите от БСП и ДПС.

В разгара на предизборната кампания, през миналата година, в регионалните медии излезе информация, че учителката от Търговската гимназия Маргарита Бакалова е завела десетки ученици в залата на бургаски хотел на предизборна среща с трима кандидати за депутати от БСП. Сред тях беше и настоящият премиер Пламен Орешарски.

Срещата на политиците с децата беше обявена и като предстоящо събитие в програмата на БСП в Бургас.

Въпреки тенденциозното въвличане на ученици в предизборната кампания на партията ние от ГЕРБ оставихме компетентните институции да си свършат работата и дори не коментирахме случая. Решихме, че въпреки изключително грозната агитация над децата, които тогава имаха право да гласуват за първи път, ние като друг участник в изборите не трябва да се намесваме.

Днес от интервюта в медиите разбрахме, че историята не е приключила. Директорът на Търговската гимназия Диана Савова е под прицела на проверка от Министерството на образованието, като ведомството е сигнализирано от очевидно приближената до премиера Пламен  Орешарски и БСП учителка Маргарита Бакалова. На последната, през миналата година,  й е била направена забележка от прекия й ръководител за това, че е извела ученици извън гимназията без да уведоми директора. Т.е. въпреки че е предприела самоинициатива и е завела учениците на предизборна среща е останала да упражнява професията си.  Сега очевидно е предприета наказателна акция, с указания от най-високо равнище, с която се разчистват сметките с директора Диана Савова.

Категорично се противопоставяме на подобни репресивни методи. По време на мандата на ГЕРБ подобен линч не се е състоял и ние се гордеем с този факт. За нас мандатността на директорите не се поставяше под съмнение и никой не е бил сменен от поста си под натиск.

Смятаме, че партийните акции трябва да бъдат далеч от училищата и децата ни да не бъдат забърквани в политически чистки и партиен реваншизъм. Наказателната акция в елитната гимназия вече предизвика сътресения и сред учениците, което е недопустимо.

Репресията в Търговската гимназия, дори и да доведе до нерегламентирана смяна на директора, няма да остане скрита за обществото. Потъпкването на уважавани преподаватели няма да донесе дивиденти на БСП и ДПС.

За съжаление вече имаме сигнали за подготвени репресии и в други бургаски училища. Подобни действия от прецедент ще се превърнат в рецидив, което очевидно ще бъде новия подход в образованието.

Затова ние няма да оставим тази тема и ще запознаем българските граждани с проблема и от трибуната на Народното събрание, като отправим своите въпроси към управляващите.