Борисов вече не може да каже: „Аз ви дадох пари”

Истинската причина за недоволството на ГЕРБ от разпределението на 500 млн. лв. за общините в България е, че парите не се разпределят от тях. Сега Бойко Борисов няма да може да обикаля страната и да говори: „Аз ви дадох парите и построих това или онова”, заяви в интервю за БНР министърът на финансите Петър Чобанов. Той смята, че твърденията на ГЕРБ, че ще сезират европейските институции за начина, по който се разпределят парите, „са в рамките на виртуалното и не съществува механизъм, по който това да стане”. Едновременно с това министър Чобанов подчерта, че е готов да се срещне с кметовете на общини от ГЕРБ и да обсъди поставените от тях проблеми. Но това ще стане само в рамките на законния формат – Асоциацията на общините. Провеждането на подобна среща вече се обсъжда и тя може да се осъществи до десетина дни, уточни Чобанов.

Той подчерта, че общините, които се управляват от ГЕРБ, ще получат 36% от средствата, предвидени от програмата”Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Тези 36% възлизат на около 125 млн. лв.”Отправянето на критики за начина на разпределяне е неправилно. Няма несправедливост при разпределението на парите”, категоричен е Чобанов. Той припомни, че средствата се разпределят от междуведомствен съвет, който е събрал молбите от всички общини. Техните искания са били на стойност около 2 млрд. лв., но самата програма разполага с 500 млн. лв.
„Инвестиционните нужди на общините са големи. Целта на програмата е да намали регионалните различия. Затова се дават малко повече пари на по-малките общини, за да могат да се заличат тези различи”, заяви Чобанов и добави, че програмата продължава и следващата година. От изпълнението на програмата финансовият министър очаква да се „генерират работни места на територия на цялата страна, а не както бе досега – само в няколко големи град”.
„Ефектът ще бъде в много направления и ще бъде комплексен”, подчерта Чобанов./КРОСС/