Почит към Апостола на свободата в Поморие /видео/

20140219121058(1)

Поморие почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Възпоменанието по повод 141-та годишнина от обесването му започна със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично”. По-късно пред бюст – паметника в центъра на града десетки граждани се събраха, за да отдадат своя поклон на признателност.

20140219121058(2)

„Васил Левски! Само споменаването на името му е достатъчно да изпълни сърцата ни с трепет на гордост, с неспокойно усещане за дълг, който ни очаква. България имаше нужда от него и го роди. Той беше потребен на революцията и тя го създаде. Неговото появявяне беше мъчително дълго”, каза в началота на словото си г-жа Добринка Желязкова, преподавател по история в СОУ”Иван Вазов”.

20140219122350(1)

“Пътищата ни спират пред паметника на Левски. Паметник от камък – вечен и свят, паметник от души – с преклонение и в светлина”. С тези думи на водещата Биляна Каракочева бяха представени наградените участници в литературния ученически конкурс “Пътеки към Левски”, организиран от ОДК Поморие. Седмокласникът Кристиян Панайотов прочете своето есе, спечелило първа награда в конкурса, а заместник-кметът Илия Джингов връчи наградите на:

За поезия:

Първа награда – Петя Жекова, гр. Добрич, СОУ”П.Р.Славейков”, Литературен клуб “Нарисувай света с думи”.

Поощрения за поезия:

Александър Петров – гр. Добрич, СОУ”П.Р.Славейков”, Литературен клуб “Нарисувай света с думи”.

Славена Маринова – гр. Поморие, СОУ”Иван Вазов”, Литературен клуб “Звънче”.

За есе:

Първа награда:

Кристиян Попов, СОУ”Иван Вазов” гр. Поморие, Литературен клуб “Звънче”.

Поощрения за есе:

Валентина Александрова – гр. Поморие, СОУ”Иван Вазов.

Тереза Радилова – гр. Поморие, СОУ”Иван Вазов”

Розалия Петрова – гр. Добрич, СОУ”П.Р.Славейков”

Ирен Колева – гр. Поморие, СОУ”Иван Вазов”