Политици, дипломати и граждани отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста

Политици, дипломати и граждани отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста и поднесоха цветя на паметната плоча пред парламента в София. На този ден през 1943-та година български общественици предотвратяват депортирането на евреи към нацистките лагери.

На церемонията присъства вицепремиерът Цветлин Йовчев и председателят на парламента Михаил Миков, предаде КРОСС.

“Нека сведем глави за пореден път, но нека да помним, че винаги трябва да има сила и воля в отделния човек, да се противопоставя. Да се противопоставя тогава, когато са застрашени свободата, демокрация, да отстоява тези изконни ценности, които и българската Конституция, и в традицията на българския народ, са вкоренени во веки веков”, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред мемориалната плоча на жертвите на Холокоста.

“Поклон пред паметта на тези, които ни карат да се гордеем, че сме българи”, каза още Миков. Той отбеляза, че минавайки покрай паметната плоча край сградата на парламента в натовареното ни ежедневие забравяме тежките години, в които над Европа тегне нацистка мъгла – противопоставяне, прочистване. “България в тези години дава един много силен знак. Знак, даден от българския народ, но и знак даден от български политици. От Димитър Пешев и онези 43 народни представители, от БПЦ и Светия Синод, от общественици, от антифашистката съпротива, с което България остава по-различна от онази политическа нагласа, която шества в Европа”, подчерта той.

Миков изтъкна, че днес ние с право се гордеем като наследници, като последователи на народ, който е намерил сили и с цената на собственото си бъдеще да се противопостави: “Да каже “не” на окончателното решение, да каже “не” на омразата към различните хора, да каже “не” на властващата политическа идеологическа концепция”. Той подчерта, че ние сме длъжни никога да не забравяме този подвиг, битката на “човекът, който спря Хитлер – Димитър Пешев”. Миков изтъкна и 43-мата народни представители, които внесоха подписката, на БПЦ, на “онези българи, които бяха избрали страната на антифашистката коалиция”. “Само така ние ще останем верни на онова голямо изпитание на тези хора, на онова лично, човешко изпитание, с което те се записаха в златните страници на българската история”, каза той. Пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя, всички сведоха глави в знак на почит пред паметта на жертвите.

“Българските евреи бяха спасени в последния момент”. Това заяви днес в ефира на БНР израелският художник Соломон Леви. Днес той живее в Израел, но е роден в българския град Провадия. По думите му “където и да живее по света, той ще продължи да се чувства българин”.