Андреева: От следващия месец ще започне изграждането на Спешни центрове

“Всички ангажименти относно развитие на майчиното и детското здравеопазване, на Спешната помощ, на повишаването на заплатите в Спешната помощ и в психиатричната помощ са изпълнени”. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева на брифинг в Боровец, предаде КРОСС.

„Изпълнен е и ангажиментът за подпомагане и субсидиране на дейността на малките общински лечебни заведения в труднодостъпните и отдалечени райони на страната. Методиката за заплащане на тази субсидия е съсредоточена по отношение отново на Спешната помощ”, добави министърът.

Андреева обяви, че от следващия месец ще започне изграждането на Спешни центрове, като оборудването и заплащането на дейността ще бъде поето от държавата.

„Това е един от нашите ангажименти за равномерно разпределение на територията на цялата страна на Спешната помощ. Такъв спешен център ще бъде разкрит и във вече работещата болница в Девин”, обясни министърът.

Тя изтъкна ангажимента за създаване на Национална програма за майчино и детско здравеопазване, така че в 28 областни болници и в 16 общински болници да могат да се предоставят услуги по здравно обучение, здравни консултации, лечебно-диагностичен процес на жени и на двойки с репродуктивни проблеми, на бременни и на деца до 18 годишна възраст.

„В тези 35 центъра в цялата страна тези дейности ще бъдат осигурени с ресурс от публичната инвестиционна програма. Започваме работа от 1 април тази година”, добави министър Андреева.

1 коментар

  1. Анонимен

    В Поморие е крайно време да има модерна Спешна помощ, че не бива за най-малкото нещо да ходим до Бургас!
    Върнете и дежурствата в ДКЦ-Поморие вечерно време и в почивните дни, че е срамота-голяма общинска болница имаме, а ходим в малката частна клиника "Лайф" в Бургас!