Задълбочаваме сътрудничеството с руските региони в сферата на туризма

В рамките на работното посещение на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев в Москва, се проведе работна среща между българската делегация и представители на Руската федерална агенция по туризъм, съобщава КРОСС.
От руска страна присъстваха председателят на ведомството Александър Радков, заместник-председателят Григорий Саришвили и директорът на дирекция „Международно сътрудничество” Валерий Коровкин.
По време на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на сътрудничеството между България и Русия в областта на туризма. Двете страни заявиха интерес за поддържане на активните отношения. В Русия България е в Топ 10 на туристическите дестинации. Само през януари България е посетена от 18 113 руски туристи, което е с 14,9% повече спрямо същия период на 2013 г.
В рамките на работната среща, Александър Радков отправи покана към българската страна за участие в Гастрономичен фестивал през септември 2014 г., където България ще представи възможностите да организира винени и гурме турове. У нас има 266 винарни, от които около 50 са големи индустриални предприятия, а останалите са от типа на шато за посещения на туристи с хотел и ресторант към него. България може да развива осем маршрута по стари римски пътища и градове, които преминават през лозя и винарни – осем пътища на виното и на римските императори.
Обсъдено бе и организирането и провеждането на българо-руски форум, по време на който да бъде разгледано сътрудничество в областта на черноморския туризъм. В тази връзка от руска страна бе проявен интерес към пристанищата на България и развитието на круизните пътувания, както и строителството на пътнически кораби в български корабостроителници. Разгледана бе и възможността за създаване на директна круизна връзка Бургас-Сочи или Сочи-Бургас.
Балнео, спа и уелнес туризмът също бяха обект на дискусия по време на срещата. Потенциалът на България в концентрацията на термални минерални извори представлява интерес у за руските туристи. Страната ни притежава 650 находища с минерални води. Дневният излив на минерална вода в България е 423 млн. л, което, за сравнение, е дневният дебит на Ниагарския водопад. В тази връзка бяха обсъдени възможностите за привличане на руски инвестиции в изграждането на специализирани центрове за рехабилитация и профилактика.