Слънчев бряг не е Крим и Община Несебър не е Украйна

Благой ФИЛИПОВ- председател на Общинския съвет-Несебър:

Обособяването на курорт в община е изключително сериозен и сложен въпрос

Това не може да се реши по искане от сдружение с нестопанска цел

 

-Г-н Филипов, на  последното Общо събрание на Съюза на собствениците в Слънчев бряг бе афиширано искането за обособяването на кк „Слънчев бряг” за отделно селищно образувание, наподобяващо едва ли не  отделна община.Вашият /личен/ коментар?

-Бих могъл да Ви отговаря съвсем кратко.С две думи – mmеnt, като течащия надпис на една световно известна телевизия.Но все пак ще кажа още нещо.

Община Несебър, на чиято територия е разположен курортният комплекс „Слънчев бряг” , е единна и неделима. И тя е такава, съгласно действащото законодателство в Република България, която е законова държава.

Обособяването на курорт в община е изключително сериозен и сложен въпрос.И той не може да се реши с някакво искане от сдружение с нестопанска цел, каквото е Съюзът на собствениците в Слънчев бряг.

 

-На първото за годината заседание на Общинския съвет съветниците одобриха единодушно внесения от Вас отчет за  дейността на местния парламент и постоянните комисии към него.В какво се изразява дейността на органа за местно самоуправление в община Несебър за 6-месечието на м.г.?

-Видимата част от дейността се изразява в организирането и провеждането на заседания на Общинския съвет в Несебър.През отчетния период са проведени 5 заседания на местния орган за самоуправление, свикани съгласно ЗМСМА и Правилника за работа на Общинския съвет, по моя инициатива.

При тяхното провеждане са спазени всички процедурни изисквания по изпълнение на дневния ред при осигурен свободен достъп на граждани медии.

Постоянните комисии към Общинския съвет са провели 20 заседания.Комисията по закконност, обществен ред, местно самоуправление, приватизация и след приватизационен контрол и контрол на взетите решения е провела 5 заседания и взела 40 решения по обсъждани от нейните членове докладни записки и др.материали.

Комисията по бюджет, финанси, европейски фондове, национални и регионални програми също е провела 5 заседания, вземайки 25 решения.Същият брой заседания са провели и другите две комисии- по устройство на територията,селско, горско, ловно стопанство и опазване на околната среда и по общинска собственост, жилищна политика, общински дружества и предприятия, като в първия случай взетите решения са 74, а във втория- 58.

Както се разбира, натоварването на постоянните комисии, поради естеството на работата, е различно.Тази дейност остава невидима за широката общественост, но именно там се извършва същинската част от работата на местния орган за местно самоуправление.

В тази връзка, искам да се възползвам от възможността да благодаря на всички членове на постоянните комисии за отговорното им отношение при вземането на решения по един или друг въпрос от общинската проблематика.

 

-Приема се, че в дневния ред на Общинския съвет в Несебър няма маловажни въпроси, но кои от взетите решения за отчетния период са по-значимо определящи за развитието на Община Несебър?  

-Смятам, че преди всичко, това е програмата за развитие на туризма за периода 2013-2017.Към нея могат да се добавят: Програмата за закрила на детето, Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №11 за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите на територията на общината,а същото така и Наредба за изменение и допълнение на Наредба №14 за определяне на размера на местните данъци, както и Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №5 за реда за придобиване,управление и разпореждане с общинско имущество.

 

Eдно от решенията на последното заседание на Общинския съвет бе за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на кметове на населени места.И то бе гласувано единодушно.Понеже стана въпрос за отчитане на дейността на Общинския съвет, това свързано ли е с допълнително /актуализарано/ финансово стимулиране и за общинските съветници.

-Вярно е, че  края на м.г.бяха гласувани промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация според които се дава възможност за значително повишение на възнаграждението на общинските съветници.                                                                                                          Тези,които следят работата на Общинския съвет и изпълнението на взетите решения, със сигурност са забелязали, че в гласувания бюджет за 2014 няма актуализация на възнагражденията на общинските съветници. Заявявам,че от мое име искане за актуализация в това отношение няма да има. Вярно е, че народните избраници в парламента получават месечно възнаграждение, но  Народното събрание е постоянно работещ орган. А Общинският съвет не е такъв орган.

Общинските съветници са избрани за да представляват и защитават обществени интереси и при съществуващия порядък в работата на Общинския съвет и постоянните комисии към него, които практически заседават веднъж на 2 месеца, актуализация на възнагражденията не е необходима.Такава е личната ми позиция като председател на Общинския съвет.

В същото време искам да отбележа, че статутът на председателя в местния орган за самоуправление е както прието да се казва, пръв между равни.Така,че ако някой от общинските съветници депозира искане по въпросa  за  възнагражденията, то ще се обсъди в съответната комисия и ще се подложи на гласуване на заседание на съвета.

 

-Приетият  бюджет за 2014 е значително по-голям от м.г.От какво се получава разликата,и какви са основните характеристики на настоящия бюджет? 

-Разликата се получава от средствата,заложени в капиталовата програма за настоящата бюджетна година.Те ще се реализират най-вече на територията на общинския център. Предстои откриването на ОДЗ в жк „Черно море”, завършването на представителната сграда на кметството в Стария Несебър. Там също ще започне изграждането и на ОДЗ с европейски средства.

На територията на новата част започва изграждането на Културен дом, за който в началото на месеца изтече срока на обществената поръчка за избор на изпълнител за неговото строителство. Значителен дял от средствата ще бъдат реализирани и по проекта за разширение и модернизация на ПСОВ Равда-Ахелой.

Друга основна характеристика на бюджета е, че както досега, се запазва неговата социална насоченост.

Искам да отбележа, че като цяло колективните усилия на Общинския съвет са насочени към създаване на оптимални условия за привличане на инвестиции, развитие на инфраструктурата и икономически напредък на общината.

                                                                                                                                                                                                

-Съветниците от опозицията напуснаха последното за м.г. заседание на Общинския съвет.Сториха същото и на първото заседание през настоящата  година.Влияе ли това на дейността на местния орган за самоуправление и по какъв начин?

– За радост и в двата случая не беше нарушен кворума и успяхме да довършим работата си, но бих казъл, че предпочитам такива неща да не се случват.В интерес на работата е всички да вземаме участие и изразяваме мнения и становища.

 

Вие сте и съпредседател на пп „МОРЕ”.Има ли вече решение на ръководството на партията за участие в предстоящите  евроизбори и в какво ще се изразява това участие?

-Наименованието на партията,която представлявам, означава: Местно обединение за разцвет и единство. Групата на съветниците от пп  „МОРЕ” следва тази линия в работата на местния орган за самоуправление и тя се осъществява не само в името на хората гласували за нас, а и на всички жители на община Несебър.

Накрая ще се възползвам от предоставената ми възможност да поздравя всички жители на община Несебър по случай настъпващите Великденски празници.

Пожелавам на тях и техните семейства здраве, късмет, благополучие и разбирателство.

Поздравления  в аванс – и за жителите на Свети Влас, които на 2 май честват празника на града си- Атанасовден, летни.

 

                                                        Интервю на Максим МОМЧИЛОВ