Нели Тодорова с приза „Рицар на четката“

neli

Нели Тодорова от Поморие спечели големия приз „Рицар на четката на поезията” за 2013 година. 230 художника от цялата страна участваха в състезанието за тазгодишните награди. Рицарската статуетка на художничката от Поморие Нели Тодорова бе връчена от Недялко Йорданов. На церемонията в Централния военен клуб в София бяха раздадени статуетки на отличените в осем категории художници – рицар на публиката; на актьорите; на поетите; на музикантите; на илюзиите; на спортистите, рицар на малките художници, както и голямата награда “Рицар на четката”. Отличията връчиха кметът на София Йорданка Фандъкова и  известни представители в съответните области – Астор, Поли Генова, директорът на фондацията “Димитър Бербатов” Димитрина Ходжева, поетът Недялко Йорданов, спортистът Любо Ганев. Със специално видеообръщение в награждаването участва и Стефан Данаилов, с поклон пред Мария – жената- вдъхновение за актьора в неговия личен и творчески път. Всички в залата почетоха паметта й с минута мълчание.

Церемонията по връчване приза “Рицар на четката” е големият финал за всички участници в проекта „Картина от мнозина” 2013 г., организиран от Арт център Орхидея. Екипът му – бизнес дамата Кунка Бакалова и скулпторът Момчил Николов, са инициатори на безкрайната „Картина от мнозина”. Досега в този проект са се включили над 500 творци от страната и чужбина.

Бронзовата статуетка „Рицар на четката” е абстракция, претендираща за универсалност, т.е. за относимост към живота на всеки художник .Тя е символ на духа или състоянието на ума, което доближава човек до всичко красиво и възвишено в интелектуалния и морален свят. Автор на статуетката е скулпторът Момчил Николов.

neli

 

1554358_677599532276625_2373998566423253915_n