Бургас е на пето място по трудови злополуки в страната за 2013 година

Бургас е на пето място в страната по брой на трудовите злополуки за 2013 г. За изминалата година инцидентите на работното място, завършили с летален край, са общо 92, като 7 от тях са станали в област Бургас. Това съобщи зам.-областният управител Евгени Врабчев по време на церемонията, с която бе отбелязан Световният ден на безопасност и здраве при работа (28 април).

Точно в 11:00 часа днес представители на двата синдиката КТ „Подкрепа” и КНСБ, както и на Областна администрация, Община Бургас и Инспекция по труда – Бургас поднесоха цветя и сведоха глави пред паметната плоча на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, която се намира до входа на Морската градина.

Загиналите в област Бургас през 2013 година са две жени и петима мъже, а от началото на тази година има още три смъртни случая, съобщи Иван Костадинов – председател на КТ „Подкрепа” в Бургас.

Трудова злополука със смъртен изход е най-лошото, което може да се случи. Само за първите 4 месеца на 2014 година смъртните случаи в областта са 3, което не е никак малко. Това означава, че има какво още да се изисква от условията на труд. Поради тази причина всяка година на 28 април се събираме тук, за да напомним на работодателите, че трябва да полагат повече грижи за служителите, а на последните, че имат права, които трябва да отстояват. Работещите трябва да знаят, че синдикатите са организациите, които могат да им помогнат. В КТ „Подкрепа” правим това чрез безплатни консултации и им помагаме да защитават правата си”, каза Иван Костадинов.

Общият брой на трудовите инциденти в областта за изминалата година е 113, като той е по-нисък в сравнение с този през 2012 година – 144 злополуки. Смъртните случаи за 2013 година са с 3 по-малко, от тези през 2012 година.

„37 души са пострадали при трудови злополуки в област Бургас от началото на 2014 по данни на Националния осигурителен институт (НОИ). От тях Инспекцията по труда разследва 3 смъртни случая. Единият е в областта на строителството, като при него човек е загинал, докато поправя електрическа лампа. При другия случай работник на строителна фирма е бил премазан от влекач, а третият е на моряк в Бургас, който е намерен удавен. Моят призив към работодателите и работниците е да спазват правилата, защото всички злополуки са поради неспазване на нормите и много рядко просто поради случайност ”, каза Павлин Васков – директор на Инспекцията по труда в Бургас.

Въпреки дъжда и лошото време, днес цветя в памет на загиналите при трудови злополуки положиха зам.-областният управител Евгени Врабчев, председателят на КТ „Подкрепа” Иван Костадинов, Дина Димитрова и Дянко Димов, също председателят на КНСБ – Бургас Здравко Тошков и представители на Община Бургас. Те коленичиха и запазиха минута мълчание в памет на загиналите.