Поморие се включи в Нощта на музеите

В Нощта на музеите поморийската общественост видя за първи път в своя град изящните златни накити на видната си съгражданка – богатата тракийка Лесескепра. Специален гост на откриването на изложбата беше преподавателят по археология в Нов български университет и откривател на съкровището през 1975г. – доц. Петър Балабанов. Гостът археолог остана впечатлен от необикновения начин на експониране на съкровището, съобщи gramofona.com.

При огромен интерес, под звуците на музика в изпълнение на Еля Акупян – китара, Айлин Ангелова – флейта и Антоанета „Димитрова – виола, гостите разгледаха и останалите експозиционни зали, допълнени и обогатени специално за Евопейската нощ на музеите. Междувременно в Музея на солта се прожектира ретроспективния филмов маратон „Поморие през кинообектива на 20-ти век”. Театър „Трио” Бургас, с ръководител Пламен Андреев представи спектакъла „Оттук-Оттам”.

Исторически музей Поморие остана отворен за посетители до полунощ и се радва на интереса на гостите и гражданите на града.

Исторически музей в Поморие стана сцена за няколко мероприятия. Връзката с младите поколения бе осъществена с една интересна историческа игра – „Познавам ли моята България”, организирана от сдружение „Моята България”. Участие в състезанието взеха деца от училищата ОУ „Христо Ботев” – Поморие, СОУ „Иван Вазов”- Поморие, ОУ „Христо Ботев”- с. Бата и ОУ „Паисий Хилендарски” – гр. Каблешково. Играта се проведе в три кръга.

В първия кръг учениците от Бата представиха комбинация от народни песни и разказаха за историята на селото си. Децата от Каблешково представиха археологическия обект Козарева могила. Учениците от ОУ „Христо Ботев” Поморие разказаха за златното съкровище на Лесескепра, а учениците от СОУ „Иван Вазов” се превъплътиха в ролята на тракийски момичета. Във втория кръг децата трябваше да разпознават хартиени макети на забележителности и всички отбори се справиха равностойно. В третия кръг децата подреждаха пъзели за време и първи бяха учениците от ОУ „Христо Ботев”- Поморие. Журито в състав Желязко Страволемов, Димитър Ницов и Григор Марков определи за победител отбора на ОУ „Христо Ботев” – Бата.

За празника гостува изложба на Регионален исторически музей – Бургас – уникалното златно съкровище, открито в покрайнините на Поморие. Една от най-древните и загадъчни цивилизации по нашите земи, за която има сведения в тракийската култура.