Родилното отделение на МБАЛ-Бургас с нов апарат за женска консултация

Родилното отделение на МБАЛ-Бургас вече разполага с нов апарат за интензивна женска консултация. Апаратът, който представлява фетален монитор за проследяване на сърдечните тонове на плода, бе дарен днес от дамите от „Зонта – клуб” – Бургас. Той ще е от полза за хилядите бургазлийки, които са решили да проследяват бременността си именно в МБАЛ-Бургас. Само за 2013 година броят на извършените женски консултации в Родилно отделение е 2029, като те се провеждат всеки ден от 10:00 до 14:00 часа и са безплатни.

„Преди въвеждането на интензивната женска консултация, в последните 4-5 седмици от бременността годишно се губеха между 30-40 бебета, а сега техният брой е сведен до нула. Благодарение на консултациите, които бяха наша инициатива, ние проследяваме цялостното състояние на плода и реагираме при нужда. Ще направим всичко възможно тази практика, която въведохме, да продължава в полза на бургаските жени и техните деца. Благодаря на „Зонта клуб” , че ни помагат в това начинание”, каза д-р Душепеев.

На връчването на дарението присъстваха още изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Бойко Миразчийски, който също поднесе благодарности на „Зонта – клуб, заместникът му д-р Стелиян Славов и старшата акушерка Руска Ганчева.

Средствата за закупуване на феталния монитор са събрани изцяло от дамите от „Зонта клуб”.

„Да станеш майка е сред най-важните моменти в живота на една жена. Затова чрез лекарите ние искахме да помогнем на родилките”, каза председателят на клуба Диана Иванова.

Веднага след дарението „Зонта клуб” имаха възможност да влязат в Родилно отделение и да видят как ще се извършват изследванията с новия апарат. Те дори присъстваха на запис на сърдечни тонове и разговаряха с една от жените, дошли на консултация в отделението.

От 2011 година безплатната интензивна женска консултация се извършва всеки ден от 10:00 до 14:00 часа. За да не чака бъдещата родилка може да си запише час предварително на тел.: 056/ 894 923. По време на прегледа се прави запис на сърдечните тонове на плода, които са важен показател в края на бременността, измерва се кръвното налягане на бременната, обиколката на корема и височината на матката. Това са важни показатели както за състоянието на майката, така и на плода.

Освен интензивната женска консултация в Родилно отделение провеждат и Дни на отворените врата. Те са всяка сряда от 13:00 часа до 14:00 часа, като бъдещите майки имат възможност да задават въпроси на акушерки от отделението и да разгледат какви са условията в него.