Български проект е носител на награда „Натура 2000“

Носителите на първите награди „Натура 2000“ бяха обявени на церемония в Брюксел вчера вечерта. Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник и членовете на журито връчиха отличията.

Наградата за опазване бе присъдена на проект за спасяване на царския орел в Сакар, България. Благодарение на работата на екипа на проекта и на сътрудничеството между него и частни компании местната популация на този застрашен в световен мащаб вид е възстановена, след като е била на ръба на изчезването. Чрез съвместната работа с енергийни компании за изолиране на опасни електропроводи и заравяне на висящи кабели успешно е премахнат рискът от токов удар — сериозен проблем за грабливите птици.

„Натура 2000“ е мрежа от над 27 000 защитени зони, която обхваща 18 % от сухоземната територия на ЕС и 4 % от морските райони. Тя има за цел опазване на природното наследство на Европа и подобряване на неговото състояние. Тези награди са признание за управлението на зони от „Натура 2000“, като те показват значимостта на мрежата за местните общности и икономики. Наградите отразяват разнообразната работа, извършвана в рамките на „Натура 2000“, и са в пет категории: опазване, социално-икономически ползи, комуникация, постигане на компромис между интереси/възприятия и работа в мрежа и трансгранично сътрудничество.