Диана Йорданова (ГЕРБ): Българските граждани ще плащат дълговете на това „експертно” правителство

“Още при приемането на държавния бюджет за 2014 г. многократно в дебатите заявявахме, че предложеният бюджет е нереалистичен и неизпълним. Желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи, доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета, и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива. Предизборните заклинания, че управляващите знаят как да преборят контрабандата и да гарантират приходната част на бюджета бързо бяха забравени, а безпринципните кадрови назначения в приходните администрации и най-вече Агенция Митници доведоха до изоставане в приходите от акцизи и ДДС под нивата от 2013 г.”. Това заяви днес от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова по време на дебатите по вота на недоверие относно финансовата политика на правителството.

Тя коментира, че натрупаните дългове всъщност не са на правителството, а на българските граждани.

„Фактите по отношение на постъпленията в бюджета са изключително тревожни. Независимо, че многократно алармирахме, че в него се залагат изключително надценени приходи, само и само да се гарантира ресурс за предизборни и непрозрачни харчове.  Очевидно правителството или не иска или не може да събира приходите заложени в бюджета. Прокламираната борба с контрабандата още от кампанията за парламентарните избори през пролетта на 2013 г., когато сегашният министър-председател обясняваше, че знае как да вкара в бюджета над 1 млрд. лв. митницата, се оказа непосилна задача за това експертно правителство. Правителството на Пламен Орешарски не може да се справи с приходната част на бюджета, като очакваното неизпълнение само от данъчните приходи ще възлезе на стотици милиони. При запазване на досегашните тенденции може да се говори и за близо 1 млрд лв. неизпълнение на данъчните приходи”, категоричен бе бургаският депутат.

Диана Йорданова допълни още, че притеснения има и около разходната част на бюджета. Тя посочи липсата на реформи и популистките действия на управляващите, като причина за проблеми в почти всички сектори.

„Арогантното и без санкция на НС разпределение на средствата от програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ остави впечатление, че целта не е икономически растеж, а растеж на благосъстоянието на обръчите от фирми около управляващото мнозинство. Близо 500 млн. лева бяха разпилени без правила и анализ на нуждите на регионите. Традицията на БСП и ДПС да „усвоява“, а не да управлява по прозрачен и законосъобразен начин безвъзмездно предоставените средства от ЕС доведе до спирането от страна на ЕК на средства по ОП „Околна среда”,  „Регионално развитие”, като подобни действия се очакват и за програмите „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” и Програмата за развитие на селските Липсата на мерки и действия за възстановяване на доверието на ЕК ще доведе до крайно негативен ефект върху държавния бюджет и ще породи допълнителен натиск върху него”, заяви Диана Йорданова.

Според нея всичко това поражда опасна тенденция за драстично отклонение от заложените фискални цели и непланирано нарастване на дълга над заложеното в бюджета, с над 1,5 млрд лв.

„България и българските граждани нямат време за губене, а имат нужда от едно силно и отговорно, а не самоцелно и подчинено на безпринципни договорки, управление. Изминалата година е безсмислено пропиляно време. Катастрофата ще дойде внезапно и ще бъде непоправима, ако това правителство  не си отиде веднага”, категорична бе Йорданова.