Неуспешен референдум- Черноморец запазва името си

Провелият се вчера референдум за промяната на името на град Черноморец се оказа неуспешен. Едва 788 души отидоха да гласуват, при необходима активност от минимум 1191 души, гласували на последните местни избори. Въпреки това, резултатите от избора показват, че по-голямата част от жителите на града не желаят да бъде върнато старото име на града – Свети Никола.

Въпросът на референдума бе: “Желаете ли да се възстанови старото име на гр. Черноморец – Св. Никола?”. Броят на гласувалите в полза на промяната бяха едва 254, докато против връщането на старото име се оказаха 516 души. За да се промени името, бяха необходими минимум 596 гласа.

По данни на РИК, денят на референдума в Черноморец е преминал спокойно. Сигнали за нередности не са постъпили в двете СИК. До референдума се стигна след като бе създаден обществен съвет от над 50 души, които поискаха да бъде върнато старото име Св. Никола.

Официално решението на Общинската избирателна комисия заедно с копия от протоколите ще бъдат връчени на председателя на Общинския съвет в Созопол днес в 11.00 часа, пише poligraff.net