Предупреждение за опасност от наводнения

Много райони в страната са пред риск да бъдат наводнени. Половин България може да бъде залята в края на седмицата, предупредиха от Минис­терството на околната среда и водите (МОСВ). За периода четвъртък – събота реките Искър, Янтра, Огоста, Осъм, Лом и Русенски Лом ще покачат значително нивата си, показват данни на Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица.

Най-сериозно покачване ще има на водите Искър и Янтра, а Огоста ще достигне критичния си праг, предупреждават от екоминистерството. От ведомството вече са изпратили информация до всички застрашени общини и Гражданска защита. Тяхната задача ще е да следят непрекъснато нивото на реките и да бъдат в готовност за изграждане на изкуствени диги. “Вследствие на интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места са възможни по-сериозни повишения на нивата на реките”, обясниха от ведомството.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН в четвъртък се очакват между 13 и 60 литра на квадратен метър.

Градушки и порои заляха в последните дни Смолянско, Варна, Стара Загора. Силна буря, придружена с проливен дъжд, нанесе поражения и в Пловдив. От силните валежи пострада и шуменското село Суха река, където четириметрова вълна буквално помете всичко след себе си за минути.Обстановката в павелбанското село Турия се нормализира.

В столицата ситуацията е под контрол, успокояват от общината. Екипите на столичната община са почистили общо 17 километра речни корита. Близо 1 милион лева от бюджета на общината са отделени за работа по превенция на наводнения. От службите, които отговарят за предотвратяване на бедствия, отправят апел към хората да не изхвърлят боклуци по речните корита, защото те допълнително затрудняват работата на екипите, както и допринасят за усложняването на обстановката при силни валежи.

Информацион­­на­та система за ранно предупреждаване при наводнения, върху която работи МОСВ, все още не е готова. Системата, която ще е съвместен проект с НИМХ, ще следи в реално време нивата на реки, язовири и дебелината на снежната покривка. Изграждането й ще струва около 15 млн. лв.

И днес времето ще остане предимно облачно, със значителни разкъсвания и временни намаления на облачността в часовете преди обяд над Южна България. На много места ще паднат краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, с гръмотевици и временни усилвания на вятъра. Възможни са градушки. Максимални температури между 23° и 28°, посочват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Над Черноморието ще се задържи предимно облачно, с временни разкъсвания на облачността в часовете преди обяд. На много места ще превали и прегърми. Ще се появи и усили вятърът от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 23°-25°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала, но с тенденция на усилване.