Несебър отново в десятката на Балканите

Несебър влезе в класация за 10-те невероятни места на Балканите.Градът е е сред 10-те невероятни места на Балканите, които трябва задължително да се посетят от туристите,сочи класация на македонския сайт „Пулс 24″. Както в известните туристически дестинации по света, така и на Балканския полуостров са скрити райски кътчета, някои от тях създадени от природата, а други от хората.

На първо място в списъка е езерото Блед в Словения.Блед е разположено в билото на планината, а в средата му се намира и единственият остров в страната. Съвсем близо до брега е замъкът Блед, който е един от най-старите средновековни замъци в Словения.

На второ място са Плитвичките езера в Хърватия. Плитвички езера стават национален парк през 1949. През 1979 паркът е включен в списъка на организацията ЮНЕСКО за световното културно наследство.

На трето място е един от най-ценните дарове на природата в Черна гора – остров Св.Стефан.Св. Стефан е остров със селище в близост до Будва. Островът е заселен и има 3 църкви – най-старата е посветена на Свети Стефан, а другите две на Александър Невски и на Преображение Господне. Най-старият запазен документ за острова е от 1431 г., когато неговите жители под османска угроза се поставят под властта на Венецианската република. През 1442 г. е изградена крепостната стена, за да го предпазва от нападенията на османците и пиратите.

Четвърто място е за Метеора в Гърция. Това е един от най-големите манастирски комплекси в Гърция, прославен с уникално разположените си манастири на върховете на огромни скали. Някога в Метеора е имало 24 манастира. От тях сега обаче действащи са едва 8.

На пето място е босненският Мостар – великолепен град, разпрострял се живописно на двата бряга на река Неретва.Най-известната му забележителност е Стари мост, който е под закрилата на ЮНЕСКО и се смята, че е изграден през XVI в.

Шесто място е за Охрид в Македония. Старият град ще ви впечатли с красиви църкви и с древната крепост на върха на хълма, от която се разкрива невероятна гледка към 34-км Охридско езеро.

България е на седмо място с черноморския град Несебър, който е един от най-древните градове в Европа, основан преди 3200 години. През античността градът е наричан Месамбрия, през Средновековието – Месемврия, а по-късно – Несебър. За вековната история на Стария Несебър свидетелстват множеството археологически находки.

Следва замъкът на граф Дракула в Бран, Румъния. Замъкът е построен през 1212 г. от рицарите на тевтонския орден. Повечето хора вярват, че граф Дракула е живял там, а днес замъкът е превърнат в музей, в който може да се видят всякакви експонати, свързани с румънската култура.

На девето място е една от най-важните туристически атракции на албанската ривиера. Град Саранда е разположен на открит морски залив на Йонийско море и се намира на две морски мили от гръцкия остров Корфу.

Класацията завършва със сръбския град Ниш, един от най-старите градове на Балканите, наричан “Портата между Изтока и Запада”.

Максим МОМЧИЛОВ