Българинът се оплаква, но не защитава правата си

Българинът се оплаква на глас, но не защитава правата си, твърди Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център в България.

В сезона на отпуските, най-големите проблеми, с които се сблъскват потребителите, се оказват транспортните и туристическите услуги – забавяния на полети, загубени багажи, резервации в хотелите и проблеми с настаняването, както и некачествени услуги. Остават и проблемите с туроператорските компании, но те вече са доста по-малко. Не на последно място са и проблемите, свързани с наемането на автомобил, посочва Игнат Арсенов пред “Монитор”, цитира Агенция Кросс.

Законът разделя почивките на две. Едните са организираните, когато туристическа фирма ни прави пакет, пътуване, настаняване и всичко останало, в другият случай ние сами си резервираме хотели и нощувки и си пазаруваме билетите по наш избор. На първо място е добре самата резервация да се направи достатъчно по-рано, за да спечелим от по-хубави цени. При резервиране на полет с прекачване – вариант, който най-често се използва от хората в нашата страна, защото нямаме достатъчно директни полети, е хубаво да се вземе билет от една авиокомпания, тоест полетите да са свързани. В случай, че първият полет закъснее и бъде изпуснат следващият полет, авиокомпанията, която е издала билета, трябва да ни регистрира безплатно за втория полет, ако той е на следващият ден, трябва да ни осигури хотел и храна. Ако сме направили поотделно резервациите, когато не се явим за следващия полет, билетът гори. В този случай трябва да се избират полети, които са с повече време помежду си, съветва Арсенов.

Експертът обяснява каква защита имат пътниците, чийто полети закъсняват или не тръгват по други причини:

Навсякъде покрай гишетата има табла с правата на пътниците, освен това вече има много полезни мобилни приложения, които може да се смъкнат и от сайта на Европейската комисия. На пътниците трябва да се предложи избор – ако закъснението е повече от 5 часа, те може да се откажат от пътуването и да им бъдат върнати изцяло парите с всички такси и данъци, които са заплатили. Ако това пътуване поради огромното си закъснение вече не е от интерес на потребителя, той може да избере да бъде премаршрутиран за друг полет и дори с друга компания. Може да се избере и друга дата.

При голямо закъснение след два часа авиокомпаниите дължат храна и напитки, а ако се забави още пътуването, хората трябва да получат съответния брой храненета. Ако обхваща нощ, трябва да е осигурена и безплатна нощувка. Някои авиокомпании обаче си спестяват този разход. В такъв случай ако сами си наемем хотел, трябва да пазим всички касови бележки и фактури, за да се декларират по-късно като разноски и да бъдат възстановени направените разходи. Освен всичко това при забавяне на полета много над три часа, при отменен полет или отказан достъп имаме право и на допълнително парично обезщетение, което е от 250 до 600 евро. Но само ако забавянето е по вина на авиокомпанията.

Какво правим обаче, ако има полети, но пристигнем до крайната точка без багаж

Първото, което трябва да направим в този случай, е да отидем на гише „Рекламация на багаж”, където да информираме съответната авиокомпания, че багажът ни е загубен. А това става чрез попълването на един протокол. В него се посочва какъв е багажът, какви вещи има и съответно се посочва къде ще бъдем настанени, за да знаят къде да бъде доставен. Винаги е добре освен на летището, където се подава този протокол, да се уведомява и авиокомпанията превозвач за загубен багаж. Това може да стане с един e-mail, това е едно изискване на закона, което много потребители не знаят и понякога авиокомпаниите се позовават на този седемдневен срок, който е доста кратък и не изплащат обезщетение. Обезщетението е фиксирано до 1200 евро. Ако имаме по-ценен багаж и пренасяме нещо по-ценно, е добре да се направи допълнителна застраховка. Много компании я предлагат, цената е съвсем достъпна. Някои авиокомпании предоставят готов пакет със стоки от първа необходимост, други казват потърпевшия сам да си купи определени стоки и после се осребряват касовите бележки, трети пък определят лимит, който най-често е около 40 евро на ден. Понякога обаче багажът така и не пристига. До 21 дни багажът се счита за забавен, след това вече е загубен.

След тези 21 дни отново трябва да се подаде жалба до авиокомпанията и да си поискаме вече обезщетение. Вече трябва да се изброят точно какви са били вещите вътре. Трябва да се посочи и самата стойност на загубените вещи. Тук има много проблеми, защото трудно се доказва какво е имало вътре и каква е неговата стойност. В повечето случаи авиокомпанията изплаща на килограм загубения багаж, около 20-30 евро дават за кило загубен куфар.

Годишно получаваме около 900 запитвания, от тях около 400 са конкретни жалби, като половината са транспортни, а 200 са свързани с полети. В действителност по-голяма част от тях – 2/3, са свързани с проблеми с забавяне на самия полет. Около 40 жалби имаме за загубен багаж, като повечето от тях се решават успешно. Потребителите получават обезщетение и са компенсирани в известна степен, дори ако не се постигне максималният размер. Някои авиокомпании изплащат половината от предявената сума, защото е трудно да се докаже, че описаните липси са действителни. Все пак дори ако се пази касова бележка за обувки отпреди четири-пет години, те отдавна нямат тази стойност, посочи Игнат Арсенов.

Чужденците, които идват у нас, се жалват най-вече от транспорт, авиокомпании, и не на последно място от туристическите услуги. Не са доволни от предоставените услуги и искат обезщетение. Другият голям проблем е пазаруването онлайн. Една трета от жалбите са от този сектор.

В сравнение със старите страни членки обаче ние не сме толкова активни потребители, наблюдава се подобрение, но все още сме далеч от тях. Българинът може да вдигне скандал, но той не си защитава правата, само се оплаква и не стига до крайно решение. Апелираме хората да си защитават правата, защото търговците ще започнат да ги уважават.