Откриха “Яворови дни – 2014” с постановката „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла” /видео/

Тридневните поетични празници „Яворови дни”, организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888”, започнаха със заупокойна молитва в памет на поета и представяне на колекция акварели на Художествена Галерия „Никола Маринов” – град Търговище в читалището. Уникалните творби ще могат да се видят през следващите две седмици.

Официалното откриване на празниците се състоя на паметника на Яворов. Сред гостите, дошли да почетат поета, бяха председателят на Общински съвет Поморие д-р Милена Енева, кметът на Община Поморие Иван Алексиев, кметът на родния град на поета Чирпан – Кичка Петкова, заместник-кметът на Община Поморие Илия Джингов, проф. Михаил Неделчев, проф. Красимир Тасков, проф. Ромео Смилков, режисьорът Бойко Илиев, поетесата Мирела Иванова и общински съветници.

„Често ми задават въпроса защо ние поморийци толкова обичаме Яворов. Роден е в Чирпан, живял е за кратко в Поморие, но тук, на тези скали, усамотен и загледан в морето, той е написал най-прекрасните си стихове, които са оставили незаличима следа в българската литература. Тук в Поморие се е родил геният на твореца Яворов. Затова ние го чувстваме като един от нас и се гордеем, че е част от историята на нашия град. Затова вече повече от 50 години отдаваме почитта си към великия поет.” – с тези думи кметът Иван Алексиев откри 56-тите Национални поетични празници в Поморие. Той благодари на участниците в конкурсите за поезия и рецитал и им пожела успех.

Приветствия към гостите отправи и кметът на Чирпан Кичка Петкова. Тя изрази радостта си от това, че „Яворовите дни” се провеждат в два града – Поморие и Чирпан и благодари на поморийци, затова че повече от половин век , всяка година, почитат паметта на поета. Народният представител д-р Галина Милева изпрати поздравителен адрес до всички гости на празника. Слово за Яворов произнесе режисьорът Бойко Илиев – създател на постановката „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла”, която се игра в салона на НЧ „Просвета 1888” след откриването.

Видеозапис от официалното откриване и на част от постановката „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла” може да гледате само тук.