МОСВ призна, че проектът на БАН не струва

Начертали границите на парк “Българско Черноморие” на база „литературни” данни за хабитатите у нас

Представителят на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Михаил Михайлов призна, че проектопредложението на БАН за граници на Национален парк “Българско Черноморие” е изготвен, без да се вземат предвид нито законовите разпоредби, нито кадастралните карти на отделните райони. Това стана по време на втория опит за обществено обсъждане на проекта във Варна.

Преди началото на дебата шефът на дирекция “Национална служба за защита на природата” в МОСВ Михаил Михайлов призна още, че екоминистерството е допуснало редица грешки при организацията на осведомителната кампания по проекта. “Първо искам да уточня, че това не е обществено обсъждане и че няма открита процедура по Закона за защитените територии. Това са просто едни информационни срещи, които ще бъдат проведени във всички засегнати общини”, коментира Михайлов.

Той обясни, че към момента проектът е разработен само на база биологичните характеристики на територията. Не са възлагани проучвания и анализи на икономическата и правна страна. Границите обаче ще могат да се коригират на база обществените дебати. В чужбина обособяването на подобни категории защитени територии се обсъжда в рамките на 5 – 6 години, отбеляза още Михайлов.

Изготвеното предложение за обхвата и границите на Национален парк “Българско Черноморие” включва 3 области, 14 общини и 50 землища от северната до южната ни граница. В обхвата на предложението попадат територии на разстояние до 2,5 км от брега, уточни проф. Румяна Мечева (вляво на снимката долу), ръководител на екипа, разработил проекта. Той е дело на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, като струва 40 000 лева. Тя призна, че специалистите от БАН са работили по него едва 11 дни, като за целта са ползвали предимно “литература”.

При изработването на предложението за обхват и граници на Национален парк “Българско Черноморие” не навсякъде са ползвани актуални кадастрални карти. Това стана ясно още от вчерашната информационна среща.
За територията на Варна са проучвани кадастрални карти от 2010 и 2011 г., тъй като в Министерството на околната среда и водите не разполагали с по-нови, обясни Никола Бояджиев, ГИС експерт от екоминистерството.
В разработката са включени части от населени територии като Природен парк „Златни пясъци” и Морската градина във Варна. Границите на населените места обаче не са отбелязани, коментираха от местната Служба по геодезия, картография и кадастър.

В проекта е включен целият комплекс „Камчия”, цялото землище на село Близнаци и част от землището на село Приселци. Засегнати са частни, общински и държавни имоти, посочи кметът на община Аврен Емануил Манолов. Той заяви още, че ръководената от него община се издържа единствено и само от туризма. „Като унищожите местното препитание, какво ще постигнете”, попита Манолов. Кметът поясни още, че в района има предимно инвестиции от клас А.

Граждани предложиха следващите обществени обсъждания да се провеждат в извънработно време, като съобщенията за тях да се разпространяват доста преди провеждането.

Таня Парушева: Разработката не е съобразена със Закона

Разработката на проекта за създаването на Национален парк “Българско Черноморие” не е съобразена с последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това заяви председателят на комисията по архитектура към местния парламент Таня Парушева. Според нея „е платено за една разработка, която не отговаря на нормативната уредба”.

„Разработването на проект не по действаща кадастрална карта е най-малко загуба на пари и време за всички участници – тези, които са разработвали този проект, и тези, които са отделили време, да се запознаят с него и открият 10-те разлики”, коментира Парушева.

Гл. архитект: Обиден съм от отношението на държавата към толкова сериозен проект

„Аз лично се чувствам обиден, като гражданин и специалист, от отношението, с което държавата в лицето на МОСВ е подходила към един толкова важен проект”, заяви главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той препоръча в екипа, разработващ проекта, да бъдат включени повече експерти като геодезисти, архитекти, юристи и икономисти.

Бузев изрази възмущението си, че подобен проект е бил възложен и изготвен само за 11 дни от еколози към БАН, които за целта са ползвали “литература”. “Спомням си, че когато се правеха границите на “НАТУРА 2000” пак се използваше литература. Това, което сега ми прави впечатление, е, че в новия проект са записани застрашени видове, които отдавна са изчезнали от териториите на България”, коментира главният архитект.

Той изрази опасения, че държавата не е готова да стопанисва териториите, включени в проекта за парка. “Това не е да заградиш една нива и да я оставиш да буренясва”, коментира още Бузев.

В отговор шефът на дирекция „Национална служба за защита на природата” към МОСВ Михаил Михайлов призна, че 54 000 хектара са трудни за управление.

Под 1% били частните имоти в парка

По данни на Министерството на околната среда и водите 22 % от включените в проекта територии са публична държавна собственост, 39 на сто са частна държавна, а 1 % изключителна държавна собственост. Един процент е и публичната общинска собственост, а частната общинска – 28 на сто. Частна собственост е едва 0,75% от включената територия. С неустановена собственост е близо 2 на сто от територията.
Варненските авджии също скочиха срещу проекта

2000 въоръжени варненци скочиха срещу проекта за Национален парк „Българско Черноморие”. Оказа се, че в обхвата на парка попада една четвърт от територията, на която обичайно ловуват членовете на местното Ловно-рибарско дружество. Става въпрос за около 2 хил. въоръжени с пушки ловци, които ако се приеме проектът в този му вид, няма как да влязат в тези територии, коментира проф. Стоянов, председател на дружеството.

Шефът на кадастъра: В парка влизат Морската и Златните, а ги няма дюните

При изготвянето на проекта за Национален парк „Българско Черноморие” са използвани стари кадастрални карти. Това съобщи шефът на Службата по картография, геодезия и кадастър във Варна Красимира Божкова. Тя обърна внимание, че в обхвата на евентуалния парк са включени Природен парк „Златни пясъци” и Морската градина на Варна, а не присъстват територии, които са съгласувани с Министерството на околната среда и водите. В това число и дюните около Варна.

Граждани искат референдум по темата

Да се инициира национален референдум за бъдещия парк. Това предложиха граждани и местни активисти. Според тях трябва да се обсъди възможността паркът да бъде природен, а не национален предвид включването на общински и частни терени в границите му. Този вариант ще бъде обсъден, каза в отговор Михаил Михайлов от Министерството на околната среда и водите. Той за пореден път подчерта, че настоящият проект е само предложение, което може да бъде коригирано и променяно.

Предложено бе следващите обществени обсъждания да се провеждат в извънработно време, като съобщенията за тях да се разпространяват доста преди провеждането.

За разлика от първата организирана подобна среща във Варна преди месец, този път места в залата имаше. Едва петнайсетина граждани се включиха в обсъждането, което се проведе в зала „Пленарна” на общината. Повечето присъстващи бяха представители на медиите и органи на местната власт./Chernomore.bg/