Гледат на първо четене бюджетите на държавата и НЗОК

На извънредно заседание парламентът ще обсъди и гласува актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса и Държавния бюджет. Заседанието ще започне в късния следобед.

Основно политически ще бъдат дебатите за промяната на държавния бюджет. В обръщение към депутатите в петък президентът Росен Плевнелиев настоя да има подобна промяна. Актуализацията на държавния бюджет е подкрепена от ГЕРБ и ДПС. От Коалиция за България се противопоставят на мярката с аргумента, че въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета, няма никакви причини за радикални промени в този бюджет.

ГЕРБ и ДПС имат необходимото мнозинство за приемане на промяната, което кара БСП да лансират тезата, че по този начин се формира нова коалиция. Предложението за извънредното заседание дойде от ДПС, а Коалиция за България не участваха в гласуването за насрочването му.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса предвижда да бъдат отпуснати допълнително 225 милиона лева. БСП и ДПС подкрепят това предложение на Министерския съвет. 328 милиона лева искат от Касата и ГЕРБ. В последните дни обаче ГЕРБ обаче заявиха, че ще направят компромис с позицията си и ще се съгласят с предложена сума./КРОСС/