Определят състава на Районна избирателна комисия-Бургас

Във връзка с провеждането на избори за народни представители, Областният управител на област Бургас Павел Маринов, отправи покана до политическите партии и коалиции за провеждане на 9.08. /събота/ 2014г. от 11.00ч. в заседателната зала на 2-ри етаж в сградата на Областна администрация Бургас, ул. „Цар Петър” № 1 на консултации между техните представители за определяне състава на Районна избирателна комисия Бургас

Предстоящите консултации се провеждат въз основа на Указ № 201 от 5 август 2014 г. на Президента на Република България (обн. ДВ бр. 65 от 6.08.2014г.), според който 5.10.2014г. е определен за дата на произвеждане на избори за народни представители.

В тази връзка и на основание чл. 60 от Изборния кодекс (Обн., ДВ, бр. 19 от 5.03.2014 г., в сила от 5.03.2014 г., изм., бр. 35 от 22.04.2014 г., в сила от 22.04.2014 г., бр. 53 от 27.06.2014 г.) и Решение № 652-НС от 6.08.2014г. на Централната избирателна комисия в областна администрация в Бургас ще започнат консултациите за определяне състава на РИК, за което се поканени представители на парламентарно представените партии и коалиции и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени – коалиция „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО-БНД, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН” и коалиция „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК”. В консултациите може да участват и други партии, които не са парламентарно представени.

Районните избирателни комисии се състоят от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в районната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на РИК, включително членове на ръководствата – председател, заместник-председатели и секретар.

Коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по един член в районната избирателна комисия. Членовете на ръководствата на РИК се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

При спазване на горните изисквания и съгласно Решение №652-НС/6.08.2014г. на ЦИК, РИК на 2-ри Бургаски изборен район е с общ брой 19, включително председател, заместник-председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е както следва:

ПП „ГЕРБ” – 7 членове; КП „Коалиция за България” – 6 членове; ПП „ДПС” – 3 членове; ПП „АТАКА” – 1 член, коалиция „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО-БНД, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН” – 1 член и коалиция „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК” – 1 член.