ОДМВР – Бургас предупреждава за престъпна схема!

Във връзка със зачестили сигнали за опити за телефона измама на действащи адвокати, чрез използване имената на реални полицейски началници от Бургаски регион, ОДМВР – Бургас предупреждава за престъпната схема, която е следната :

– по стационарен или мобилния телефон на адвокат се обажда човек, представящ се за Началникът на Първо РУП – Бургас, РУП – Несебър или други, който заявява че в районното управление е задържан чужденец, разполагащ с парични възможности.

Юристът е канен да стане служебен защитник на чужденеца, но за целта било необходимо закупуването на ваучери за мобилни телефони, чиито номера да бъдат продиктувани за нуждите на разследването. Себестойността на платените сумите щели да бъдат възстановени от чужденеца при освобождаването му от арестните помещения.

До момента са регистрирани няколко опита за телефонни измами, но реални потърпевши – няма, тъй като адвокатите са се свързали директно с полицейските началници или с полицейските структури, констатирайки наличието на престъпни намерения спрямо тях. Въпреки това ОДМВР – Бургас предупреждава за наличието и на такъв тип телефонна измама, като разчита вниманието на юридическите консултанти да бъде заострено и да не се допусне разрастването на подобни криминални деяния!