Николай Цонев: Бих желал Роман Василев да носи лична отговорност за ареста ми

“Удовлетворен съм морално, че държавата си е признала в Страсбург всички нередности покрай ареста ми”. Това коментира бившият военен министър и лидер на партия “Нова алтернатива” Николай Цонев минути, след като стана ясно, че България е признала в Европейския съд по правата на човека всичките си нарушения. Според решението Цонев ще бъде обезщетен с 15 000 евро, ако приеме въпросната сума. Не са важни парите, по-скоро нека това бъде за урок на всички, посочи ексминистърът на отбраната и допълни, че ще спре дотук с делата в Страсбург т.е. ще приеме настоящето предложение за обезщетение, пише КРОСС.

Бих искал прокурорът Роман Василев да носи персонална отговорност за деянията си при моя арест, но това на този етап няма как да стане”, посочи още Цонев.

Николай Цонев и съдията Петър Сантиров бяха задържани на 1 април 2010 г. с обвинение, че са искали да подкупят с 20 000 лв. следователя Петьо Петров.

Операцията по задържането на бившия военен министър се запомни със скандалното поведение на прокурора Роман Василев и виковете „На колене!”. Пресцентърът на МВР, тогава под ръководството на Цветан Цветанов, разпространи видео от задържането, на което ясно се чуваха репликите на Василев към Цонев: „Тъй като си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!”.