706 са сключените бракове в Несебър

Младоженците са от 95 града в страната и 52 държави.Най-възрастният младоженец е българин на 76 г.,най-младата младоженка също е българка-на 16 г. Градът е притегателно място за преподписване на брак от младоженци от всички континенти, с изключение на Антарктида и Австралия Кметът Николай Димитров открива новата Ритуална зала със сключване на брак.

Новата Ритуална зала се намира в Старото кметство
Новата Ритуална зала се намира в Старото кметство

 

сн.2447: Новата Ритуална зала се намира в Старото кметство сн.2984: Старата митрополия е едно от местата за сключване на брак извън Ритуалната зала сн.7495: Кметът на Община Несебър Николай Димитров по време на участието му във форума за сватбена фотография

Сключените бракове за периода 2009-2014 са 706.* През тези години Несебър се е оказал притегателно място за сключване на брак от хора, освен от България, още и от: Австрия, Албания, Алжир, Армения, Беларус, Великобритания, Германия, Гърция, Ейре, Израел, Индия, Ирландия, Испания,Италия, Йордания, Казахстан, Киргизстан, Китай, Коста Рика, Латвия, Литва, Люксембург, Македония, Мексико, Молдова, Нигерия, Нидерландия,Норвегия, Пакистан, Парагвай, Полша, Португалия, РЮА, Румъния, Руската федерация, САЩ, Северна Ирландия, Сейшелските острови, Сирия, Сърбия, Таджикистан, Тунис, Турция, Украйна, Унгария, Филипините,Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция – общо от 52 държави. Градът е и предпочитано място за кандидат-младоженци,освен от Несебър,още и от 95 града в страната,а именно: Айтос, Аксаково, Асеновград,Ахелой, Балчик,Берковица, Благоевград, Божурище, Брезово, Бургас, Бяла/Вн, Бяла/Рс, Бяла Слатина, Варна, Велики Преслав,Велико Търново, Видин, Враца,Габрово,Горна Оряховица, Гоце Делчев, Дебелт, Девин, Девня, Димитровград, Добрич,Дулово, Дупница, Дългопол, Елена, Елхово, Златица, Ивайловград, Каблешково, Казанлък, Карлово, Карнобат, Кнежа, Крумовград, Кубрат, Курило, Кърджали, Кюстендил, Левски, Ловеч, Лом, Любимец, Мадан,Малко Търново, Марица, Монтана, Николаево, Никопол, Нова Загора, Нови Пазар, Омуртаг, Пазарджик, Панагюрище, Перник,Плевен,Пловдив, Поморие, Попово, Провадия, Първомай, Разград, Разлог, Раднево, Ракитово,Раковски, Рудозем,Руен, Русе,Самоков, Свиленград, Своге, Севлиево, Силистра,Симитли, Сливен, Смолян, София, Средец, Стара Загора,Стралджа, Сунгурларе, Търговище, Тутракан, Харманли, Хасково, Червен бряг,Чирпан, Шипка, Шумен, Ямбол.

Човек и добре да живее,все пак се жени Данните от регистрите на община Несебър са поредното доказателство,олицетворяващо максимата: „Човек и добре да живее, все пак се жени”.Средният брой на сватбите годишно е 118.Най-малко бракове са сключени през 2012-103, най-много- през 2014-133, в т.ч. и преподписани.През септември и октомври браковете са най-много, съответно -132 и 99, а най-малко са през януари-24, февруари и март- по 26. Най-възрастният младоженец е българин на 76 г.,сключил брак с жена на 49 през 2013.През 2011 г. 2 от младоженките са 16-годишни. От българските бракове най-голяма е възрастовата разлика при брачна двойка,в която младоженецът е на 60 г.,а младоженката-на 32. При смесените-младоженец от Тунис на 25 се жени за несебърка на 43, също през 2013.

Най-много заявени бракове за един ден има за 10.10.2010 г. -8. За първия от тях обаче кандидат-младоженците така и не са се явили.Сключилите брак на тази дата са 7 от Несебър,Свети Влас,Оризаре,Бургас,Кърджали,Ловеч и Сандански, а в един от браковете младоженецът е австриец от Виена. Само 4 са двойките, сключили брак на другата сакрална дата 11.11.2011 като сватбите са между жители на общината, бургазлия и несебърка, и мъж от Несебър и жена от Ахелой. На 09.09.2009 пък сключените бракове са само 2.Докато на 12.12.2012,който бе работен ден, няма нито един.Има обаче сключен брак на самото Рождест¬во Христово – 25 декември.

Старата митрополия е едно от местата за сключване на брак извън Ритуалната зала
Старата митрополия е едно от местата за сключване на брак извън Ритуалната зала

През 2014 младоженците са 133 от 19 държави и 51 града от страната. Първото брачно свидетелство е подписано на 16 януари, а последното – на 31 декември.Най-много бракосъчетания са извършени през м. август и септември -съответно 23 и 24, най-малко-през февруари-1 и януари -4. През октомври браковете са 18, април,май и юни-по 9, юли-17, март-8, ноември-7, декември – 4.Като най-предпочетени дати за брак се открояват 30 август, 20 и 21 септември, 4 и 19 октомври , когато са подписани по 3 брака. . За отбелязване е,че при първия брак за годината,сключен на 16 януари,младоженците Златина Георгиева -28 г. от Добрич и Любомир Божинов- 37 г.от Несебър,всъщност преподписват брака си, сключен на 16 юли 2013 в лондонския район Енфийлд. Сключилите брак Мая Начева- 26 г. от Бургас и Кристофър Адрюс-28 г. на 5 март в Девън,Кралство Великобритания са преподписали на 28 март.По този начин са постъпили и Елена Хараламбова- 22 г. от Несебър и руснакът Игор Симонович-42 г.,сключили брак в Република Сейшели на 14 февруари и преподписали на 20 март. Сключилите брак в Сургут на 12 март Алексей и Ана на по 28 г. също избират Несебър за преподписване на 11 юни.Така са постъпили и Гергана – 22 г. от Бургас и французинът Матьо-40 г.,подписали в Шанхай на 7 юни,преподписали на 2 юли. Сключилите брак на 03.06.2013 в град Уелиът ,щата Масачузетс,САЩ Анастасия и Виктор на по 32 г. преподписват на 5 декември. Преподписалите на 30 август Мариела-на 31 г. и Боян – на 30 г. са сключили брак в Малмьо,Швеция на 30.04.2005, а женените в Германия от 05.01.2007 Маргарита на 52 г. от Котел и Волфанг-51 г. от Дортмунд преподписват на 3 септември. През 2014 г. в Несебър са сключени 22 смесени брака, в т.ч. и 6 преподписани.В 5 от тях младоженците са българи, а младоженките са 15.В останалите случаи мъжете са от Великобритания, САЩ,Норвегия, Нидерландия, Австрия, Германия, Парагвай, Гърция, Ирландия,Украйна,Франция и Русия.Младоженките са от: Беларус,Таджикистан, Украйна и САЩ.

IMG_7495
Кметът на Община Несебър Николай Димитров по време на участието му във форума за сватбена фотография

Браковете с несебърско участие са 16, в т.ч. 2 преподписани. Преподписаните са от САЩ и Сейшелските острови,единият от които смесен. Младоженците са 9,а младоженките -7. Най-възрастният младоженец е на 60 г., най-младият-на 23.При младоженките-най-младата е на 17, най-възрастната-на 58 г.Само един от браковете е с подписан предбрачен договор. Най-много са сключените бракове през март, септември и октомври- по 3,през юли са 2,а през януари,март,април,юни и ноември-по 1, като през декември няма. Като своеобразен стимул за сключване на брак през 2014 г. по време на втория фестивал „Уикенд за любов и вино”, който е една от проявите за развитие на т.н. сватбен туризъм, несебърският кмет се ангажира лично да бракосъчетае кандидатите на 15 и 16 февруари. Но въпреки обявените различни бонуси, кандидати така и не се явиха. Фестивалът „Уикенд за любов и вино” обаче е една допълнителна възможност за промяна на нагласите за сключване на брак.Община Несебър се ангажира и с домакинството на форум на сватбените фотографи. В новоизградената сграда на Старото кметство едно от помещенията е отредено за ритуална зала.Нейното обзавеждане все още не е завършено докрай и в нея все още няма сключен граждански брак. Няма да е излишно обаче към нея да се предвиди техника и за он-лайн излъчване на брачните церемонии. Гледката в този случай се осъществява чрез широкоъгълни ай-пи камери.Инвестицията за това нововъведение струва около 3000 лв, а там където услугата се предлага цената започва от 30 лв.С нововъведението роднините и приятелите на младоженците, които нямат възможност да присъстват на живо на тържеството, ще могат поне да го наблюдават, независимо дали са в Европа или на други континенти. Достатъчно е да има интернет. Плаща се сумата за достъп и ритуалът се гледа в реално време от всяка точка на света. Настоящата година започна с 3 брака-на 21,25 и 29 януари.През февруари са заявени още 3.Единият от тях -на 14 февруари ще бъде сключен от кмета на Община Несебър Николай Димитров.

Максим МОМЧИЛОВ

__________________________________________________________________________

* Този брой не включва бракове,сключени в съставните селища на община Несебър