В Поморие започна реконструкцията на най-модерното рибарско пристанище

Близо 12 милиона лева са отпуснатите европейски средства, с които Община Поморие ще реконструира рибарското пристанище. Строителната площадка беше открита от кмета на Община Поморие Иван Алексиев и представители на изпълнителните фирми по проекта. Работата по обекта вече започна и ще продължи до края на месец август тази година.
Със седем пъти ще се увеличи капацитетът на пристана, а за рибарите ще бъдат създадени всички необходими условия. Скоро малкият хелинг ще се превърне в един от най-модерните портове по българското Черноморие.
В момента пристанището събира около 17 лодки, а след реконструкцията ще бъде пристан за 112 лодки и 8 малки рибарски кораби. С благоустрояването на пристана е предвидено изграждането на рибна борса за разтоварване и временно съхранение на улова, с уреди за производство на люспест лед и обособени зони за продажби. Ще бъдат създадени защитени пристани за техническо обслужване на плавателните съдове и нови работни места. Районът около пристана също ще бъде благоустроен.
Проект „Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище – гр. Поморие” се осъществява по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” /2007-2013/, приоритетна ос 3, мярка 3.3 „ Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки”.
Проектът е на стойност 9 754 511,58 лв. без ДДС, като 75 % се финансират от Европейският фонд за рибарство, а 25 % от държавния бюджет. Срокът за изпълнението му е до 31 август 2015 г.

5 Отзиви

  1. ОК, прочетохмме го, но КЪДЕ СА ПЛАНОВЕТЕ ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА РИБАРСКИЯ ПРИСТАН. Толкова е секретна информацията, че не можем да попитаме следното:
    1. Кои фирми ще строят и между тях Водпроект 98 на Дилян Пеевски ли е? Колко са комисионите?
    2. Срок за изпълнение кога-точна дата, година и т.н.
    3. Как ще има курорт и откъде ще минават тежките самосвали барабар с калта наоколо
    4. А рибарите горките къде да дянат сега лодките си-нека пак да гласуват за баничаря
    Те това част от калната атмосфера в уж курорта Поморие!

  2. Баничаря няма да го закачате.Той е нашия кмет.
    Пак гласувайте за него.

  3. заинтересован

    Да попитам само довеждащата пътна инфраструктура в квартала, където се изгражда това модерно (надявам се) пристанище ще бъде ли достатъчна да се обслужва то?Как ще завиват камионите по тесните калдаръмени улички? Често морските вълни прехвърлят пътя под дома на Яворов и комплекс "При американеца" и го обсипват с миди и камъни.

    • И да питаш, след дъжд качулка. Проекта е одобрен и се изпълнява, макар със закъснение.

  4. Администрацията в Поморие се кани да реализира твърде амбициозен проект, по образ и подобие на Бурдж Ал Араб в Дубай. Става въпрос за създаване на изкуствени острови на 100 метра навътре в морето, където дълбочината е само 5 метра, което прави проекта напълно изпълним, пише «Комсомольская правда”.
    Предвижда се да бъдат създадени три острова, които да бъдат свързани с брега и помежду си чрез тесни пътеки, а на създадената морска лагуна да заработи яхтено пристанище. На един от изкуствените острови ще бъде построен луксозен хотел с категория 5 или дори 7 звезди, с цялата прилежаща към него инфраструктура. На другите два ще има развлекателни комплекси с аквапарк, аквариум, център за подводно плаване, казино, ресторант и т.н. Така ще бъде създаден крупен развлекателен комплекс с хотел от клас «супер-лукс“ за много богати туристи.
    По думите на кмета на града Иван Алексиев идеята за изкуствените острови не е нова и е на местния архитект Камен Шипков, но тогава тя била далеч от реализация, тъй като нямало кой да осигури нужните над 200 милиона евро. Сега обаче проектът заинтересувал няколко чужди инвеститори от Катар и Русия и в момента върви детайлна разработка за съдържанието и финансовата стойност. – See more at: https://www.pan.bg/view_article-3-14909-S-proekt-za-200-mln-evro-Pomorie-stava-Dubaj.html#sthash.HlewkTyF.dpuf