Защо прокуратурата не иска да разпита Цветан Василев?

Преди няколко месеца бях отправил чрез адвокатите на Цветан Василев покана за интервю. В началото на седмицата ми се обадиха и ми казаха, че той е готов да ме приеме в Белград. В четвъртък отидох там и направих едночасово интервю с него, което публикуваме изцяло, пише Явор Дачков в “Гласове”, цитиран от  Кросс.

От думите на Василев в него разбрах защо е предпочел да даде интервю за „Гласове”. Ние се видяхме за първи път и се запознахме 30 минути преди да започне интервюто, а нито аз, нито изданията, в които работя, са вземали кредити или са имали депозити в Корпоративна търговска банка.

След интервюто си поговорихме още един час и аз потеглих обратно за България. Уговорихме се да продължим с интервютата, защото много теми и факти около скандала с КТБ и политическия елит останаха незасегнати.

В България се води корпоративна пропагандна война срещу Цветан Василев, което напълно изкривява истината за КТБ. А тя е важна за всички българи, защото всеки от нас ще плати от джоба си за това безобразие. Отрицателните последици за икономиката ни също не са подценяване. С това, което казвам, не заемам страната на Василев в този спор, а казвам, че неговият глас трябва да бъде чут.

Гледната точка на интересите на Делян Пеевски преобладава, а тази на държавата, за съжаление, играе изцяло в полза на скандалния депутат от ДПС.

Цветан Василев иска да говори и активно да съдейства на следствените органи и българските институции, които обаче упорито отказват да го изслушват.

Той се страхува за живота си – мисля, с основание, и нищо не пречи на прокуратурата да го разпита в конферентен видео разговор, нито може да попречи на български прокурор да отиде в Белград и да вземе показанията му, при положение че държавата не е в състояние да гарантира неговата сигурност.

„Предайте на Десислава Атанасова и нейната комисия, че съм готов да говоря пред тях и да им разкажа всичко. Да заповядат в Белград, защото нямам право да го напусна”, ми каза Цветан Василев. Оказа се, че е заради делото за екстрадиция, което все още не е приключило.

Очевидно е, че Цветан Василев няма никакво намерение да се крие, и е странно, че българските власти са инициирали издирването му чрез Интерпол и искането за екстрадиция. Това автоматично го прави „пленник” в Сърбия, защото докато тече делото, той няма право да напуска страната. Дори и да иска да дойде в София, ако получи гаранции за сигурността си, не може да го направи, защото ще го спрат на сръбската граница. Изглежда, че българските власти и прокуратурата не искат този човек да се върне в България и да говори. Нито да чуят нещата, които е казал пред двама чужди нотариуси. Надявам се това интервю и останалите, които ще последват, да поправят донякъде несправедливия баланс в гледните точки спрямо кризата около КТБ.

Явор Дачков „Гласове”