30 лекари бдят над пребитото бебе

Екип от 30 лекари, специалисти в различни направления, бди денонощно над бебето, пребито от акушерката Емилия Ковачева.
Малката Никол в момента е стабилизирана в болница „Токуда”. Предстои тази седмица да й бъде направен ядрено-магнитен резонанс, за да се види има ли поражения в главата й. Адвокатът на 40-годишната акушерка от „Софиямед” Владислав Янев пък коментира, че ще изиска записи от камерите в лечебното заведение още от раждането на момиченцето до фаталната нощ на 18 април. На част от записа, който е дълъг малко повече от 1 час, се вижда как Ковачева пребива жестоко бебето точно пред камерата. Нанася му удари с юмруци и с шише, души го, пристиска му вратлето, провесва го за краката и му удря главата в креватчето. След това съвсем спокойно гушва и повива съседното бебе. Ковачева проявява агресия само към Никол, показват записите от камерите. В събота Софийският градски съд я остави в ареста. Разследващи споделиха, че майката не е видяла бебето си след побоя. Трябвало на сутринта да й донесат Никол за кърмене, но това не било сторено. Родилката разбрала по-късно, че има опасност за живота на детето.

„Бебето е настанено в кувьоз в интензивния сектор. Целта е да се следят постоянно всички жизнени показатели -пулс, дишане, сърцебиене и т.н.”, обясниха от „Токуда” пред „Телеграф”.
Малката Никол вече диша сама и се храни от шишенце. Целта на медиците в момента е да бъде намален до минимум рискът за здравето й, както и за по-нататъшни увреждания вследствие на зверския побой. Все още обаче никой не може да даде гаранции, че момиченцето ще е напълно здраво.

Родителите идвали всеки ден да видят бебенцето. Те били в шок и не желаели да разговарят с медиите. Все още никой не е казал кои са те и как се казват. Полицаи споделиха, че са нормално семейство от София, имали друго дете на 3 г., били много възпитани и кротки хора. Бащата отказвал да застава пред журналисти, тъй като още не можел да се успокои от инцидента и не искал да си изпуска нервите публично. Адвокатът на акушерката Емилия – Владислав Янев, също отказа да каже имената на родителите, като поясни, че дори не ги е виждал. „Предполагам, че са разпитани, но още не знам какво са казали, тъй като в момента се запознавам с материалите. Ще изискам и записите от „Софиямед” още от раждането до момента на побоя”, заяви още Янев, цитира Кросс.