OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Разрешава се събирането на блатно кокиче в местността „Чаирите“ край с. Горица

Със заповед на министъра на околната среда и водите се разрешава събирането на листо-стъблена маса от блатно кокиче от две находища в Бургаския регион – защитена местност „Чаирите“ край с. Горица, общ Поморие и находището край с. Присад.

Защитена местност „Чаирите” се намира в близост до с.Горица, недалеч от река Хаджийска. Местността е обявена за опазване на находище на блатното кокиче (Leucojum aestivum). Блатното кокиче е многогодишно луковиче растение, високо до 65 см. Това красиво, но отровно растение цъфти през април и май. Цветовете (3-7 на брой) излъчват силен аромат и са разположени на върха на стъблото с нееднакво дълги дръжки. Разпространено е из лонгозни гори, периодично заблатяващи се ливади и крайречни тераси. Блатното кокиче е включено е в Червената книга на България с категория рядък вид и е защитено от Закона за биологичното разнообразие. Събирането на наземната част става само чрез специален разрешителен режим. Съдържа алкалоида “галантамин”, от който се произвеждат различни лекарствени препарати, включително лекарството „Нивалин”, използвано за лечение на детски паралич

Пет са находищата на територията на РИОСВ – Бургас. Брането на растения от съответното находище се определя след проверки за установяване на общото състояние на растенията, плътността на разпространение, жизненост и брой цветове. Събирането се извършва в периода – април-май във фаза на цъфтеж, чрез изрязване на растенията на височина 5 – 7 см над почвата. Растението е под специален режим и се използва като суровина във фармацевтичната промишленост.

Събирането на блатно кокиче извън определените в заповедта находища е забранено.
Ползването на блатното кокиче се извършва със съгласието на собственика на земята, в която попада находището.

РИОСВ – Бургас ще следи за изпълнението на заповедта. Нарушенията ще се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие – физическите лица се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 200 до 5000 лв.