Пожар с жертви в “Пирогов”

Двама души са загинали, а други 60 са евакуирани след пожар в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в София.  Сигналът за инцидента е получен тази сутрин минути преди 4.00 часа в оперативния център на Столичната пожарна.  Незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 4.25 часа.

По първоначални данни  инцидентът възникнал от стая във Второ вътрешно отделение. В стаята е имало кислородна бутилка, която е избухнала. От взрива се е срутила част от стена. Загиналите са тежко болни пациенти, които са били на командно дишане.

Във Второ вътрешно отделение се намирали тежко болни пациенти, някои от които – трудноподвижни. Общият им брой е бил около 60.

„Експертизите ще покажат причината за пожара. Вторичните щети се изразяват в това, че в следствие на пожара има срутена стена. Колегите от пожарната изясняват механизма, по който е възникнал пожара“, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитира Агенция Фокус. По думите му се обезопасява мястото, за да се гарантира безопасността на пациентите.
„Създадена е необходимата организация. Бързата намеса на екипа на „Пирогов“ и на пожарната са намалили щетите. Срутването не застрашава дейността на болницата и сградата. Контролираме ситуацията на място“, каза още министърът.