Йордановден е

bogoyavlenieЦърквата отбелязва днес един от най-големите християнски празници Богоявление. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец /гласа/, Дух (гълъбът, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление.

В църквата се извършва служба, след която има ритуал по хвърляне на Светия кръст във водите.  По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

На самия Йордановден трапезата е богата, има месни ястия по вкуса на имениците. Добре е те да бъдат изкъпани, ритуално напръскани за здраве със светена вода от мястото, където е хвърлен кръстът.

Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сарми, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Честит имен ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий и техните производни!