Вие сте тук: Начало » Актуално » Утвърден е План за предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България

    Утвърден е План за предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България

    min-syvetЦентралният епизоотичен съвет днес проведе заседание, в рамките на което беше представен и утвърден План за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ в България през 2020 г. Настоящият план следва да бъде гласуван от Министерския съвет, а неговата цел е да разпредели  дейностите за борба с болестта между различни държавни структури.

    Стратегията за борбата с АЧС включва пет основни стълба:  засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната; засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти; редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на Република България; организиране и провеждане на лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения.

    Планът описва подробно организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт при превенцията. Предмет са и процедурите с конкретни задачи и срокове към над 10 институции.

    Горе