Вие сте тук: Начало » Новините в снимки » Изложба на Димитър Казаков- Нерон в Поморие

    Изложба на Димитър Казаков- Нерон в Поморие

    В Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в Поморие са експонирани  62 произведения на  Димитър Казаков /известен като Нерон/  – живопис, рисувана керамика, акварел, дървопластика и 5 тетрадки с текстове от художника ,които съдържат размисли за взаимоотношенията между хората, виждания за принципите в изкуството и др.

    Димитър Казаков /1933 -1992 г./е творец, който по своеобразен начин пресъздава жанрово-фолклорни мотиви. Работи с всички техники и с разнообразни материали. Прави 15 самостоятелни изложби в България, а след това и десетки изложби в най-престижните галерии в  Гърция, Швейцария, Австрия, САЩ, Франция, Испания, Япония, Кувейт  и  славата му расте. А френският режисьор и сценарист Жан Мари Дро идва в България и избира не друг, а Нерон, за да го представи в поредица си „Художници-чародейци на своето време”, редом до десетте най-големи художници на Европа. Снима 45-минутен филм, който е излъчен в края на 80-те по един от най-гледаните тв канали на Франция. Творби на Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция в Токио.

    Изложбата в Поморие е организирана със съдействието на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство  гр. Трявна, като част от програмата за културно сътрудничество и популяризиране на изобразителното изкуство.

    Eто малка част от негови мисли…

    Отворете своите заключени тайни,
    надникнете в малкото си „аз”,
    чуйте песните на свойта тленна памет,
    сгрейте се със огъня й на пленителен пророк.

    * * *

    Старее мъртвото във нас, но живото
    за път се пак преобразява,
    духът подгонва своите миражи…

    …и  картини:

    До невероятния  свят на големия  български художник Димитър Казаков –Нерон имат възможност да се докоснат ценителите на изобразителното изкуство в Поморие.

    Горе