„Тайната вечеря на Дякона Левски“ на 18 февруари в Поморие

82949602_2619475474797365_8608890344261550080_nПостановката „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на Театър Българска армия представя „Арт ателие“ на 18.02.2020 г. от 19.00 ч. в НЧ  „Просвета-1888” гр.Поморие.
Автор: Стефан Цанев, режисьор: Асен Шопов, сценография: Асен Шопов
Участват: Веселин Калановски, Милен Миланов, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева – Нети, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов, Иван Налбантов
„Тази вечер ще се опитаме да изиграем най-трудната си роля- ролята на съзаклятници. Съзаклятници в името на святото дело на Апостола на свободата. До днес никой не е успял, едва ли ще успеем и ние. Защото всеки от нас, всеки от вас, всеки българин носи този човек в себе си  и каквото и да ви покажем, вие ще кажете : Не, не  е това!… А кой е той всъщност ? Защото наистина – какво знаем за Левски ? С тези думи от клетвата започва пиесата на Стефан Цанев „ Тайната вечеря на Дякона Левски”.

„ ЗАКЛЕВАМ се в Евангелието, в честта си и в отечеството си, пред Бота и пред честното събрание на съзаклятието, че от всичко, което ми се яви, няма да кажа и открия никому нищо до смърт и до гроб.
ЗАКЛЕВАМ се и обещавам , че полагам за святата тази цел живот и имот. ЗАКЛЕВАМ се и обещавам безусловна покорност на законите и на заповедта на съзаклятния Таен централен български революционен комитет да пазя мълчание и тайност на делата. А в противен случай, ако бъда предател или престъпник, съгласявам се да бъда прободен от оръжието на това съзаклятие.
ЗАКЛЕХ СЕ! „

На сцената ще оживеят образите на Левски и Ботев, Матей Миткалото и Панайот Хитов, Димитър Общи, Наталия Каравелова…Действието ще се разиграе в една единствена нощ, нощта преди обесването. Нощ, изпълнена с драматизма на всички въпроси, подозрения и терзания, обвинения и признания. Нощ, в която Дяконът ще изповяда сам себе си, а зрителят ще се опита да намери отговор на стряскащите и до днес въпроси за предателството, за идеалите, за цената на свободата.
Постановката ще се играе на 18.02.2020 г. от 19.00 ч. в НЧ” Просвета 1888”- Поморие. Билети се продават на касата на читалището. Тел.: 0596/22316