Под стража е шофьорът на автобус, допуснал ПТП и причинил смъртта на две лица

syd1Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас отмени определение  на Окръжен съд – Бургас и наложи постоянна мярка „задържане под стража“ на Камен Ф. от гр. Добрич.

Камен Ф. е привлечен като обвиняем за това, че на 28.02.2020 г., около 22.10 часа, на главен път І – 9, на километър 255 + 2 след изхода от гр. Бургас в посока към гр. Созопол, при управление на МПС – автобус, марка „Мерцедес“, нарушил правилата за движение, визирани в чл. 20, ал. 2 от ЗДвП, като допуснал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице – на Ванча Б. и на Тодор Т.  Престъплението е по чл. 343, ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от ЗДвП и се наказва с лишаване от свобода от три до петнадесет години.

Въззивната инстанция посочва в определението си, че първоинстанционния съд, оценявайки всички събрани до момента по делото доказателства, правилно е достигнал до извод, че може разумно да се предположи съпричастността на обвиняемия към деянието, предмет на разследване. Правилна се явява преценката на съда, че сред доказателствената съвкупност по делото не се включат данни, сочещи на опасност от укриване на обвиняемия. Верен в принципен план се явява и изводът на ОС – Бургас, че само на основата на съществуващи данни за предходни осъждания на едно лице, не може да се направи заключение за наличие на реална опасност от извършване на ново престъпление. В разглеждания случай данните в справката за съдимост на обвиняемия сочат на постановени спрямо него три предходни присъди за умишлени престъпления от общ характер.

Представените пред Апелативен съд – Бургас обаче нови доказателства от прокурора и в частност подробна справка за нарушенията по ЗДвП, допуснати от водача Ф. за които той е бил санкциониран по административен ред, се явяват такива, които в съвкупната им преценка с наличните данни за съдимост позволяват да се приеме, че опасността от реализиране на нова престъпна дейност е със сериозен интензитет и налага по – строг подход в преценката за адекватност на приложимата мярка за неотклонение, посочват апелативните съдии.

Справката установява както значителен по брой нарушения на ЗДвП, за които обвиняемият е бил санкциониран по административен ред като водач на МПС, така и характеристики и специфика на същите, свидетелстващи за сериозност на множество от случаите от гледна точка на степента, в която се засяга безопасността на участващите в движението по пътищата.

Следва да се отчете, че извън нарушенията на ЗДвП с голяма давност, справката удостоверява също и наличието на издадени срещу Камен Ф. в периода 2017-2020 г. общо 6 НП за нарушения, свързани с използване на системите за обезопасяване, с които МПС са оборудвани; неспазване правилата за преминаване през кръстовище; неспазване на правилата при предприемане маневра на пътя; неспазване на правилата за застраховане.

Въззивният съд извежда извод за системност на нарушенията на правилата за движение по пътищата, допускани от обвиняемия Камен Ф. и от данните в справката за издадени на водача фишове, които в периода 2017-2020г. са общо 5 на брой, три от които касаят нарушения на режима на скоростта.

Преценката на тези данни за предходно, неправомерно поведение на Камен Ф. в светлината на деянието, за което се води разследване, дава основание на съда да приеме, че са налице достатъчно доказателства, на основата на които да се изведе изискуемата по закон реална, а не хипотетична  опасност от извършване на престъпление.

Рискът от извършване на нова престъпна деятелност от страна на обвиняемото лице според въззивния съд е в степен на интензитет, който не би могъл адекватно да бъде преодолян чрез по-леката форма на арест-домашен арест, а обуславя необходимост от прилагане на най-тежката ограничителна мярка – задържане под стража.

Определението на Апелативен съд– Бургас не подлежи на обжалване и протестиране.