Президентът Радев: Трябва да сме солидарни с тези, които ще понесат последствията от кризата

radev-borisov“С мор от бедност не се спасява от този вирус и трябва да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията от тази криза”, каза президентът Румен Радев в изявление след среща с премиера Бойко Борисов, предаде  Агенция Фокус.

“Знам колко е трудно и това го дискутирахме до момента, защото ресурсите в държавата са ограничени. В тази ситуация очаквам и правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. Да се търси активната помощ и съдействие на ЕС, така че да могат да бъдат подпомогнати най-засегнатите”, каза още Радев.

“В тази ситуация държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите трябва да помогнат на старите. И това е надеждата да си върнем доверието в държавата и в бъдещето ни като общество. Тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията, в който поколенията могат да си подават ръка, въпреки разривите и натрупаните през годините предразсъдъци и заблуди. Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми, защото ключът към тях е в солидарността, в почтеността, личната отговорност и уважението към човешкият живот. Най-важно в момента е здравето, живота и благоденствието на хората. Борбата днес е за всеки българин. Затова моят призив е единство и солидарност. И аз вярвам, че заедно обединени ще се справим”, подчерта той.

“Строгите мерки ще бъдат от полза само, ако всеки един осъзнае техният смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса. Извънредното положение е с едномесечен срок и аз го приемам като временна мярка, въпреки критиките си към начина, по който беше въведен. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българските институции работят във формсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите”.

Държавният глава напомни, че трябва да изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка. Борисов изрази подкрепата си към думите му. ”Най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите, всички, които работят в тази сфера, така че това, което обсъдихме и ще го обявим – по 1000 лв. на медицинско лице. Няма да ги делим на доктори, лекари и лаборанти. Всички, които са на първа линия и работят с коронавируса, ще получават по 1000 лв. на месец допълнително възнаграждение”, каза на свой ред премиерът, цитиран от БНТ.