Без върбови клонки за Цветница и без Благодатен огън за Великден

velikden0Тази година Благодатният огън няма да дойде от Ерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светият Синодq по повод мерките за Великденските празници.

Взето е решение тази година да не ходи делегация в Йерусалим по приемането на Благодатния огън. Спестените средства ще се дадат за борба с коронавируса. Също така на Разпети петък няма да минават и миряните под масата. От името на Синода управляващите получиха подкрепа за предприетите мерки.

Тази година службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

Днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити в Синодалната палата, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Във фокуса на разговора са необходимите мерки и организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от извънредното положение в страната във връзка с разпространението на Covid-19.

Премиерът призова в храмовете да отидат само силно вярващите. Той увери, че духовниците са поели ангажимент всички мерки да се спазват – хигиената, маските, недопускането. Самите те, заедно с органите на МВР ще призовават миряните да се съобразяват с мерките.