Вие сте тук: Начало » Актуално » Задържан под стража обвиняем за опит за убийство

    Задържан под стража обвиняем за опит за убийство

    sydiqОкръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Йордан П., привлечен като обвиняем за опит за убийство.

    Йордан П. е обвиняем за това, че на 06.05.2020 г., в жилище в гp. Бургас, направил опит умишлено да умъртви И. М., чрез нанасяне на един удар с нож в областта на шията, довело до нараняване, както и чрез нанасяне на удари с нож в областта на горната част на гръдния кош, довели до причиняване на няколко порезни и прободни рани, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини – своевременно е оказана висококвалифицирана медицинска помощ на пострадалия (престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК). Така повдигнатото обвинение е за престъпление, за което законодателят е предвидил наказание „Лишаване от свобода“ от десет до двадесет години, т.е. касае се за тежко умишлено престъпление.

    Окръжен съд – Бургас счете, че макар и на сравнително ранен етап, до момента в хода на разследването са събрани доказателствени източници, които са достатъчни, за да се аргументира извод за наличието на обосновано подозрение относно авторството на деянието в лицето на обвиняемия. Предвид социалното и материално положение, според съда, не съществува реална опасност Йордан П. да се укрие. В същото време, обаче, опасността обвиняемият да извърши престъпление, по мнение на настоящия състав на Окръжен съд – Бургас, е реална. Действително, той е неосъждан, което обаче не обосновава извод в обратна насока. По делото са налице данни, че между обвиняемият и пострадалият има влошени междусъседски отношения, които нямат инцидентен характер. Напротив, те са били с влошени отношения, които са ескалирали в конкретната ситуация, в резултат на която Йордан П. е бил задържан. Именно това мотивира съда да приеме, че ако спрямо обвиняемия бъде взета по-лека мярка за неотклонение или „Домашен арест“, същият може да извърши престъпление, насочено срещу телесната неприкосновеност на пострадалото лице.

    По отношение на доводите на защитата на Йордан П., за вземане на мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо него, с цел да се грижи за своите близки – майка и сестра, Окръжен съд – Бургас намери, че преди да бъдат реализирани процесните събития, обвиняемият е бил наясно със здравословното състояние както на майка си, така и на сестра си, въпреки това той не се е въздържал от противоправно поведение. В случая, следва да бъде даден превес на обществения интерес, а правата и живота на отделните граждани в лицето на роднините на обвиняемия, за които той се грижи, следва да бъдат гарантирани чрез незабавното уведомяване на съответните компетентни институции, които следва да предприемат действия според компетентността си и тяхна преценка, ако има необходимост от такива.

    Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен срок.

    Горе