Последното пристанище в Слънчев бряг вече не съществува

3-64В съкратен срок емблематичното пристанище пред  Почивната станция на Министерския съвет в Слънчев бряг вече не съществува. Двама багеристи и други специалисти нарязаха, демонтираха, изнесоха и след това засипаха ликвидираното пристанище.

Нагърбилите се с нелеката задача са проучили дълбините на морето около пристанищното съоръжение, така че да не останат отломки от тях във водата, които биха причинили неприятни инциденти на летовниците през сезона. До премахването  на съоръжението се стига до становището,че изградените материалите са опасни, тъй като железата и основите, върху които се крепят, са ръждясали и нестабилни.

Дълги години туристите се разхождаха по пристанището, без да подозират, че съоръженията крият фатални опасности. След това съоръжението беше забранено, но туристи пак се покачваха върху железата.

Съгласно действащия от 2001 г. Закон за морските акватории, мостиците на териториите на цялото Черноморско крайбрежие са незаконни, а в него понятие като “мостици” не съществува. Съществува терминът „пристанищно съоръжение”.

Още през 2006 г. мостиците: „Глобус”, разположен на плажната ивица пред хотел „Глобус”, „Бургас”, разположен пред хотел „Бургас”, „Южни нощи”, разположен пред хотел „Виктория”, са били отдавни под наем от „Слънчев бряг” АД.А след дълга кореспонденция с ресорното министерство през 2009 г. „Слънчев бряг АД“ окончателно решава да ги бракува. Те са демонтирани и нарязани.

Последното пристанищно съоръжение вече не съществува и багерите го засипаха с пясък.

Максим Момчилов