Вие сте тук: Начало » Криминале » Задържан под стража помориец за държане на наркотични вещества

    Задържан под стража помориец за държане на наркотични вещества

    syd-bsОкръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Александър Л., привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 354а, ал.1, предл. I от НК, изразило се в това, че на 21.05.2020 г., в складово помещение в гр. Поморие, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение – високорискови наркотични вещества – метамфетамин, амфетамин, канабис и екстази.

    Разследването е в своя начален стадий. До момента по делото са разпитани обвиняемия и свидетели, извършено е претърсване в посоченото местопрестъпление и са иззети в различни полиетиленови опаковки и в различни по грамаж и форма разфасовки суха тревна маса, реагирали при направения полеви тест на „канабис“; прозрачни кристалообразни вещества и твърдо топче с неправилна форма, които при полевия наркотест отчели реакция на „метамфетамин“; бяло блокче, реагирало на „амфетамин“; две жълти таблетки, реагиращи на „MDMA екстази“; 104 бр. сиви таблетки, отчели реакция на „екстази MDMA“; полиетиленови плика тип „клипс“; електронна везна.

    Най – общия първоначален преглед на доказателствения материал позволи на настоящият състав да направи едно разумно предположение за възможността Александър Л. да е автор на деяние, за което му е повдигнато обвинение. По делото липсват доказателства, обосноваващи твърдяната в искането на прокуратурата опасност обвиняемият да се укрие, но според съда е налице реалната опасност Александър Л. да извърши престъпление ако не бъде задържан. Тази опасност съдът извежда от факта, че настоящото деяние е осъществено в изпитателния срок на предходното осъждане на обвиняемия за други такива престъпления по чл.354а, ал. 2 от НК, за участие в организирана престъпна група, с цел разпространение на наркотични вещества (престъпление по чл. 321, ал. 3, вр. ал. 2 от НК), както и от множеството различни по форма и вид съхранявани извън дома му вещества, реагирали като наркотични при извършените полевите тестове.

    Окръжен съд – Бургас счете, че доводите за постоянно местоживеене на обвиняемия и изразеното желание да се отзовава на нуждите на разследването, не опровергават преценката на съда за наличие на опасност от нова криминална проява на обвиняемия, която не би могла да бъде осуетена от ограничението да не напуска жилището си при поставяне в условията на „Домашен арест“.

    Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.    

    Горе