Община Бургас ще отпуска стипендии на студентите за успех и активност в обучението

burgasНовата общинска програма в Бургас ще стимулира най-добрите студенти в редовна форма на обучение в бургаските висши учебни заведения, давайки им възможност при успех от и над 5.00 и  участие в университетски проекти, да получават семестриални стипендии. Така програмата ще предоставя още по-равноправно разпределение на финансовия стимул между студентите, не само според изучаваната специалност, а и според постигнатите резултати.

Право да кандидатстват по Общинска програма “Успешни студенти” имат студенти, обучаващи се в първи, втори или трети курс в редовна форма на обучение в бургаско висше учебно заведение за придобиване на образователно-квалификационна степен “бакалавър” или по специалност, за която се предвижда обучение само за степен “Магистър”, съобщават от  Община Бургас.

Първите стипендии по програма “Успешни студенти” ще бъдат отпуснати наесен. Обучаващите се в момента студенти още не са завършили летния семестър, а за кандидатстване за стипендията ще е необходим успехът им от летния семестър и 1 месец от записване за следващия семестър – зимния на академичната 2020/2021 г.

Кандидатстването ще се извършва след записване за първи или следващ семестър, а стипендията ще се отпуска за един семестър. Студентите в първи курс през септември също ще могат да получават стипендии въз основа на успеха от матурите и участието им в олимпиади, непосредствено преди постъпването им в университета. За студентите втори и трети курс ще важи успехът от предходния семестър.

Размерът на финансовото подпомагане на студентите ще бъде от 150 до 200 лева месечно и ще се определя от експертна комисия.

Балът за стипендии за първокурсници, обучаващи се в първи семестър, ще се формира от оценките от матурите, участия в олимпиади и състезания, сертификати за владеене на чужд език и от доброволческо участие в училищни инициативи. За студентите втори и трети курс балът ще се формира от успеха от предходния семестър, участие в олимпиади и състезания, участие в научни публикации и в национални или университетски научноизследователски проекти.

Направленията, които дават право на стипендия на успешните и дейни студенти, вече ще включват, не само сектор информационни технологии, а и специалности, като “Право”, “Технически науки”, “Електроснабдяване и електрообзавеждане”, “Икономика, администрация и управление”, “Икономика и маркетинг на туризма”, “Международни икономически отношения”, “Бизнес администрация”, “Педагогика”, “Психология” и други.

Стипендиите ще се разпределят не според семестриалните такси, а на база брой на студентите в приоритетни професионални направления, които ще се разпределят на квотен принцип. Ректорите на Университет “Проф. д-р Асен Златаров” и на Бургаския свободен университет вече определиха своите квоти за отпускане на стипендии, според броя на студентите в тях и предложените приоритетни професионални направления.

Освен предложените от академичните ръководства разпределения, програмата предвижда квота от 50 стипендии за зимен и летен семестър, които ще бъдат отпускани по предложения на общинска администрация за постигнати заслуги в обучението, които ще бъдат одобрявани от експертна комисия.

Освен много добрият и отличен успех на студентите, от значение ще бъдат постиженията на студентите в областта на образованието, науката и изкуството, участия в проекти, научна дейност и други.

Обучаващите се едновременно по две специалности /основна и допълнителна/ ще могат да кандидатстват само по основната специалност.

Студентите, кандидатстващи за финансовото подпомагане от Община Бургас, трябва да подадат заявление по образец /Приложение No2/ и да приложат посочените в него документи. Документите ще се подават в деловодството на Общината, в срок до един месец от записването на студента за първи или следващ семестър.

Освен семестриална стипендия “Успешни студенти”, новата програма на Община Бургас предвижда и награда “Студент на годината”, по примера на наградата “Ученик на годината”. Наградата “Студент на годината” е еднократна финансова награда в размер на 600 лева и ще се връчва на официална церемония за награждаване на студенти, постигнали значими резултати в обучението или в научната дейност.

Целта на  програмата “Успешни студенти” е да отговори на нуждите от осигуряване на квалифицирани кадри в най-търсените специалности. Приемът на студенти в предложените специалности от една страна е недостатъчен. От друга страна липсва мотивация, а понякога и средства, за да могат учениците да продължат обучението си в университет. Идеята на Община Бургас е чрез програмата да се стимулира развитието на тези специалности и да задържат младите хора в града.