Легендарният колоездач Димитър Николов, роден в с.Бата, стана на 80 г.

e0520c8f79ecb42c074291822c1a0f17-180-годишeн юбилей чества днес големият шампион по колоездене Димитър Николов. В своята състезателна кариера той има 11 титли на шосе и писта. Роденият в поморийското село Бата колоездач е единственият спортист, който е участвал на четири Спартакиади – през 1959, 1964, 1969, 1974 година, като през 1964 г. той финишира първи. Девет пъти се е впускал в обиколката на България, печелейки я през 1962 година. Първенец е бил също така и на Купа Букурещ, Купа Тула и Купа Москва.

“Имам две прекрасни дъщери, трима внуци, внучка и две правнучки. Чувствам се във форма. Всеки ден продължавам да навъртам по 10-15 километра с колелото. Тръпката си остава!”, заяви рожденикът.

За своя юбилей той получи марков велосипед. Подаръкът е от неговите съотборници и приятели от клуб “Черноморец”, където премина славната кариера на 11-кратният шампион на България на шосе и писта. Рожденикът получи подаръци и поздравителен адрес от името на кмета на Бургас Димитър Николов. Връчи му ги зам.-кметът по “Култура, туризъм и спорт” Диана Саватева. Великият колоездач беше уважен и от началник отдел “Спорт” Веселина Деведжиева и Георги Маринчев – зам.-председател на постоянната комисия по “Спорт, деца и младежки дейности” в Общинския съвет. Да споделят тържеството бяха се събрали цяла плеяда от титуловани колоездачи от миналото, между които Димо Ангелов, Агоп Агопян, Пламен Димитров, Недялко Стоянов, треньорът Васил Димитров, спортният деятел и дългогодишен спортен ръководител в Бургас Васил Стоянов и други.