Вие сте тук: Начало » Актуално » 29 милиарда евро е общият размер на гранта за България

    29 милиарда евро е общият размер на гранта за България

    brussels-2След 4 дни на преговори в Брюксел лидерите на държавите-членки на ЕС   се разбраха за разпределението на европейските средства за следващите седем години. Общият размер на средствата предвидени за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета „Следващо поколение ЕС“ е близо 29 млрд евро, обяви премиерът Борисов обяви. Ето какво каза той тази сутрин в профила си във фейсбук:

    “България взе над 1 млрд. повече.  Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден. Сестра ми имаше рожден ден в петък, не можах да отида, тя одъртя вече, няма да се сърди, да е жива и здрава, да я поздравя от тук”, каза Борисов.

    „Ние сме от малките страни които ще получат повече.  И то, при положение че общият размер на новата годишна финансова рамка е с 62 млрд. евро по-малък. Затова заслужавам да ми се иска оставката, защото има 2 млрд. евро повече при това окастряне. За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 млрд евро за следващите години”, коментира още премиерът.

    “Лидерите на ЕС постигнаха компромис. Снощи в полунощ се разбрахме – на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. – заемите. Всичко беше пренаписано”, каза още министър-председателят.

    За първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, обясни Борисов. “Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел много помогна. Огромна подкрепа и от Себастиан Курц, който направи изказване пред съвете все едно е премиер на България, че държи да получи България тези 200 млн. Специално “да” на премиера на Холандия”, коментира премиерът.

    А Европейският съюз ще разполага с 1,8 трилиона евро бюджет до 2027 година. Това споразумение беше постигнато на петия ден от преговорите в Брюксел.  За първи път в историята е постигната договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства с върховенството на закона и опазването на околната среда.

    Този бюджет ще съдържа и фонд за икономическо възстановяване. Той ще е в размер на 750 милиона евро, уточни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

     

    2 коментара

    1. Колкото от този "грант" е всъщност заем?
     Когато отговориш, тогава ми блещи какво си оставил.
     Подавай си оставката.

    2. Хубаво се хвали сам Борисов. Но обещаното не е като даденото. 7.7 млрд. грант ще се дадат при одобрени и качествено предложени проекти. Като знаем как се правят тези неща тук под масата и с наши хора просто ще ги види през крив макарон Б. Методиев Борисов тези евра. А всичко останало е заеми с лихва каквато и да е тя еврата ще трябва да се връщат от народа. А кой ще ги харчи това е въпрос с повишена трудност.

    Горе