Вие сте тук: Начало » Актуално » Бедствено положение е обявено в 4 общини, заради пожари

    Бедствено положение е обявено в 4 общини, заради пожари

    pojarБедствено положение е обявено в 4 общини в Хасковска област – Хасково, Харманли, Димитровград и Тополовград. Причината са многото пожари на територията на цялата област.

    Най-големият от тях е този, който гори между селата Рогозиново и Българин. Той обхвана територия от над 5 000 декара. Силният вятър успя да го разнесе. Заради дима няколко пътища бяха затворени, сред тях и част от АМ „Марица”.

    Около 18 часа огънят успя да прехвърли река Марица, магистрала „Марица” и достигна до индустриалната част на Харманли. Там огнеборците удържат огъня, за да не влезе в самите предприятия. На този етап опасност за населените места няма, освен за индустриалната зона на града.

    Ситуацията в Хасковска област е изключително тежка. Огънят пламва по обяд между Българин и Рогозиново. За минути пламъците поглъщат огромна борова гора. „При този силен вятър не можем да въздействаме върху гората. Пламъците са по-високи и от боровете”, заяви Николай Вълчев – директор ОД ПБЗН – Хасково.

    Силният вятър периодично разгаря огъня и го праща на стотици метри. „Вятърът е силен, сменя и посоката си, а всяка смяна тотално обърква постановката, която сме направили”, каза още Вълчев.

    „Голяма част от населението също помага в гасенето на огъня”, каза кметът на община Харманли Мария Киркова.

    Димът от пожара бързо стига до пътищата и принуждава полицията да спре движението от Харманли към Тополовград и по магистрала „Марица”. Хората в Рогозиново цял ден гледат с надежда пламъците да спрат.

    По същото време в региона пламнаха още няколко пожара. Беше извикана помощ и от съседни области.

    Участъкът на магистрала „Марица” от Симеоновград до Любимец, както и пътищата Харманли-Българин, Харманли-Рогозиново, остават затворени, съобшава Агенция Кросс

     

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе