Районен съд – Поморие задържа под стража обвиняем за притежание на марихуана

syd-pmРайонен съд – Поморие  взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Димитър С. Т. от гр.Поморие, който е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 12.08.2020г., около 13.00 часа, в гр.Поморие, в себе си и в гараж към апартамент, находящ се на улица „Цар Симеон“ № 1, ет.1, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества – канабис /коноп, марихуана/ – престъпление по чл.354а, ал.3, предл.2, т.1 от НК.

В съдебното заседание, защитникът на обвиняемия пледира искането за задържането под стража спрямо Димитър С.Т.  да бъде оставено без уважение и спрямо него да бъде взета по-лека мярка за неотклонение. Според защитата по делото не са представени годни доказателства, че Димитър С.Т. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение и че липсва експертиза, от която да се установи точното количество на сухата тревна маса и дали има основен компонент „тетрахидроканабинол“ сред намерената тревна маса и в какво процентно съотношение е същият.

Районен съд – Поморие счете, че от проведените до момента процесуално-следствени действия в досъдебното производство са събрани доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че Димитър С.Т. е извършител на престъплението, за които е обвинен. Съдът е приел, че  деянието, за което е повдигнато обвинение  на Димитър С.Т. е извършено в изпитателния срок на друго осъждане, което сочи на повишена степен на обществена опасност на личността на обвиняемия, поради което и съдът е приел , че е налице реална опасност обвиняемият да извърши и други престъпления, а  що се отнася до наличието на опасност обвиняемият да се укрие, същата се обуславя в случая както от размера на наказанието предвидено за престъплението, за което му е повдигнато обвинение, така и от възможността да се наложи да изтърпи отложеното наказание, в случай, че бъде признат за виновен в извършване на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, което може да го мотивира да се отклони от участие в настоящото наказателно производство. Що се отнася до осъществяването търговската дейност  от обвиняемия то, няма пречки същата да бъде извършвана в пълен обем от пълномощник по избор на обвиняемия.

Поради изложеното съдът е взел мярка за неотклонение  ”Задържане под стража”,

Определението на Районен съд – Поморие може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция.